Registrera
 

Old Gents Society



Nästa LAN


Författare Ämne: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.  (läst 20341 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

guest253

  • Gäst
=[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« skrivet: 2005-03-10, 18:05:18 »
Efter att ha läst den fullständigt urflippade och urspårade diskussionen i "Natti&Gomorron" insåg jag att det är fler än jag som är intresserade av mat. Gärna lite galen också. Jag har funderat länge på om jag skulle starta en tråd här, men jag kom inte på något bra namn. Tack vare Deathdealer, som egentligen ska ha hela äran för denna tråd (Latte + Ägg o silla-mackan ;) ) har jag nu äntligen ett bra namn. TACK!!!

 :thumb Deathdealer (Old Foodaholic?)


Mitt första bidrag: Blev det pannkakor över efter ärtsoppan? På lördag morgon då nyckelordet är "enkelt, bara jag får bort smaken i mun" är de kalla pannkakorna goda tillsammans med Sötstark senap. (Västervikssenap är bäst, men östgöta extrasöt&stark eller korvgubbens funkar också)

Kalla pannkakor med senap är gott som mellanmål lite närsom.

Utloggad Hellacopter

  • =[OG]=Medlem
  • Två fötter i graven
  • *****
  • Antal inlägg: 2 157
    • Speedfreaks
=[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #1 skrivet: 2005-03-10, 18:18:29 »
Coolt... :)

Har dock för mig att jag startade en recept tråd här för länge sedan... :hm

Börjar med en enkel men mycket god rätt... :)

Du behöver till 2 portioner:

- 2 st kycklingfiléer
- 2 dl creme fraishe(kryddad eller ej efter egen smak)
- ett halvt block feta ost

Börja med att smöra/olja en ungsfast form.
Snitta kyckling filéerna på tvären, lägg dem i formen.
Mosa feta osten och blanda ihop med creme fraichen.
Häll blandningen över kyckling filéerna.
Gratinera i ugn i 200 grader i drygt 20 min tills filéerna är genomstekta.

Servera detta med ris alt klyftpotatis. Busenkelt och skitgött... :thumb
För att skapa musik krävs en bra musiker, för att "spela" hiphop behövs bara en dåligt uppväxt

Utloggad MooseMan

  • Old Misconnection
  • =[OG]=Medlem
  • Spammer legend
  • *****
  • Antal inlägg: 5 188
=[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #2 skrivet: 2005-03-10, 18:29:09 »
en enkel kyckling rätt...

3-4 kyckling file'er hackade i bitar

gör en marinad på olja, soya, vitlök, peppar, rosmarin o timjan
lägg i kycklingbitarna och låt stå ett tag. Juh längre desto mer smak.

sen e det bara att fräsa på i wokpannan

servera med pommes och bjarne-sås (bearnaise)

Utloggad deathdealer

  • Old Skipper
  • =[OG]=Ledningsgrupp
  • Phantom of the forum
  • ******
  • Antal inlägg: 8 391
  • frustra laborat qui omnibus placere studet
    • http://www.deathstar.se
=[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #3 skrivet: 2005-03-10, 21:06:19 »
Då kör jag en riktig höjdare som premiär!
Denna rätten fick min fru på fall....dums!!! och den är INTE svår men grymmt god, och du kommer framstå som den storkock du egentligen är!!

Du behöver för 2 personer:

Fiskfond;
Skrov/renset från den fisk du köper (givetvis färsk)*
Det GRÖNA på purjolöken dvs TOPPEN :thumb
1 morot
2-3 vitlöksklyftor
2-3 finhackade charlottenlökar
1 GOTT vitt vin (givetvis samma som du serverar till maten)
vatten 5-10dl
salt och peppar efter smak (SMAKA av!)
gärna lite räkskal...(käkar ni räkor - FRYS skalen i en plastpåse så att du har när du behöver)
MYCKET grädde (5dl)
SMÖR (inget annat)
Fiskfond......för SÄKERHETSSKULL *asg*

Fiskhuset:
Smördegsplattor (icke den frysta, utan den du kan plocka i kyldisken, fyrkantig)
Rödtunga eller sjötunga eller bergtunga (sjötunga = svindyrt), få fisken fisken fileead, och be att få med renset* (se ovan), 4 fileér...
Salt + vitpeppar
Tandpetare
1 skål
1 ägg-gula

Grönsaksjulienne
1 purjolök
4-5 STORA morötter
salt kokande vatten

gör NU SÅHÄR:
1. Lägg fileerna på skärbräda, salta och peppra. Rulla sedan ihop fileerna till nystan, som du sedan kör en tandpetare igenom för att dom inte ska åka isär. Lägg fileerna i skålen bredvid varann - KLART!

2. Tag en kastrull modell större. Släng i en bra klick smör i kastrullen och kör på. När smöret är smält slänger du i räkskalen och charlottenlöken och fräser runt. sätt till fiskrensent efter en liten stund och häll snabbt på 5dl vatten. Hacka vitlöken i med denna, hugg till purjolökendengrönadelensomär i toppen, 1 morot som du delat i 2 bitar, och 3-4 dl vin. Låt nu detta KOKA upp och låt det koka i ca 20-30 min.
Häll sedan över fonden i en annan kastrull, dvs SILA bort allt skräp med en sil. tillsätt 3 dl vin och 4 matskedar buljong. Låt det hela koka upp igen.

3. Presic när fonden börjat koka, häller du denna i skålen med fisken, lägg folie över, och när denna har kallnat är fisken KLAR!!!!!

4. Ta smördegen, en vass kniv och skär ut 4 plattor 1 snitt rakt diagonalt och vertikalt). Lägg 2 plattor på en plåt. Ta ur fisken ur skålen FÖRSIKTIGT, och ta bort tandpetarna. lägg två fileer på varje platta. Lägg på de 2 andra plattorna, och vik försiktigt ihop kanterna runt om (det blir som en kudde). Ta nu en gaffel och tryck till kanterna som bildats (pressa till, så att du får ett randat mösnter runt om). TADA - fiskhus!!!
Pensal med ägggulan. Ugn sättes på: 225 grader!

Häll tillbax fonden i grytan, och koak ner denna till hälften av va den var från början (kallas reducera), tillsätt 5 dl grädde, låt detta nu koka (passa så att det inte koakr över) tills du får en superkrämig sås, tillsätt lite vin efter tycke och smak, salta och peppra försiktigt. Vill du ha lite mer fond...går super!!! - det sista du gör INNAN du serverar såsen, är att du häller i litelite grädde och en klick smör! (om någon får för sig att göra detta...så kan man även göra en mangé ta en plastpåse, lägg i 2 msk mjöl, samt en stor klick smör, knåda denna till det blir en fin deg utan klumpar, denna kan du klicka i för att göra såsen tjockare snabbt, om du inte vill stå och reducera ner den dvs koka lääänge!)

5. SAMTIDIGT kokar du upp vatten so mär toksalt...
Strimla purjolöken i tandpetsstora strimlor, strimla morätterna i samma storlek (ett helvete)...
När vattnet kokar, i med morötterna 1-1,5 minuter, av med kastrullen, i med purjolöken....vänta en minut...KLART!

SÅ...servering

1. Lägg ett täcke av juliennen på en stoooor tallrik!
2. Lägg fiskhuset på detta
3. Ta en sked...spritsa ut såsen på grönsakerna
4. Fyll vinglaset på bordet till lite mindre än hälften
5. Tänd ljus
6. Lägg en handuk under hennes stol, och ställ fram en hink med skurbortste...VARFÖR.....det kommer bli snigelspår från köksbordet till SÄNGEN!!!!


JO - fiskhusen ska bara bli gyllenbruna!!! 5-10 min i ugn!

Efterrätt....hmmmmmm spar jag till en annan gång!


Death - en grymm kock!!!


Jag förlorade oskulden när jag vart 13....men fick tillbax den när jag gift mig.....

guest253

  • Gäst
=[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #4 skrivet: 2005-03-10, 21:35:19 »
Citat från: deathdealer
6. Lägg en handuk under hennes stol, och ställ fram en hink med skurbortste...VARFÖR.....det kommer bli snigelspår från köksbordet till SÄNGEN!!!!


 :lolabove  :lolabove

guest373

  • Gäst
BG18 NATTMACKA (inmundigas kring midnatt)
« Svar #5 skrivet: 2005-04-01, 19:02:52 »
BG18's NATTMACKA !

1    burk kräftstjärtar (eller räkor eller musslor)
2-3    hårdkokta ägg
3-5   matskedar majonäs
1   matsked creme fraiche
3-10   vitlöksklyftor (du ska ändå inte tala med någon nasta dag)

[Folk och fä kommer att visa korslagda pekfingrar, har aldrig förstått vad de menar] :-D

+ valfria kryddor, avnjuts på rostad macka (vilken macka som helst är gott)

sköljs ned med valfria drycker, föredrar smugglad iskall svart Carlsberg 5.9 %

guest253

  • Gäst
=[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #6 skrivet: 2005-04-01, 19:23:29 »
Ödlans Pannbiffar!

Du behöver:

400g köttfärs
1 ägg
½ gul lök
Vitpeppar (finmald), Svartpeppar (gärna grovmald) och Salt (som den är. Om det nu inte är grovsalt)

Finhacka löken. Blanda den sedan tillsammans med de andra ingredienserna. Knåda ordentligt! Rulla 4-6 bollar av smeten. Platta sedan till dessa så att du får runda, jämntjocka biffar. Stek dessa i en panna med smör, på medeltemperatur, tills de är genomstekta. När biffarna är klara brukar iaf mina vara en 2½ cm tjocka.

Serveras varma med spaghetti, ketchup och en kall öl (pilsner). Detta låter inte så speciellt, eller hur. Då går vi över till den "hemliga" ingrediensen: Tabasco! Stänk en 5-6 droppar på biffarna och lite i spaghettin innan du börjar äta. Nam-nam...

Utloggad RythmDivine

  • Fucking Legend
  • Posting predator
  • *****
  • Antal inlägg: 4 907
  • =[OG]= For life
=[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #7 skrivet: 2005-04-11, 23:26:24 »
Rythms Bouletter

Ingredienser:

400g Hästfärs (annan köttfärs går också bra)
3-5 skivor ljust bröd
1 lök
50g hackad bacon
2 ägg
Salt, Peppar, kummin efter smak, börja med två nypor vardera.

Gör så här:

Lägg bröden i vatten tills de är uppmjukade. Blanda med övriga ingredienser och knåda tills du har något som liknar en tjock 90g hamburgare. Stek i olivolja eller smör och låt dom sen stå kalla över natten. Serveras med senap, en skiva vitt bröd och fyra pilsner.

Perfekt mellanmål från Berlin. Prova den ödlan, jag tror du kommer att uppskatta den :D

Utloggad deathdealer

  • Old Skipper
  • =[OG]=Ledningsgrupp
  • Phantom of the forum
  • ******
  • Antal inlägg: 8 391
  • frustra laborat qui omnibus placere studet
    • http://www.deathstar.se
Världsmästare macka!
« Svar #8 skrivet: 2005-04-11, 23:44:59 »
Detta ÄR em otroligt god macka!

Bra verktyg; liten stekpanna/plättjärn!

Äggplättar:
2 ägg
1/2 mycket finhackad lök
pepparmix
salt
cayenne-peppar

Vispa ihop, och stek små plättar av dessa!

Kesoblandning;
Keso naturell
Hackad lök
Svartpeppar grovmalen
Aromat

Blanda detta i en skål!

Mackan....Gärna hålkaka

Lägg (från botten)
Skinka
Äggplättar
Isbergssallad
Färska tomater
Kesoröra

Fixa dessa mackor till familjen/frugan....SUCCE!!

Death


Jag förlorade oskulden när jag vart 13....men fick tillbax den när jag gift mig.....

Utloggad Hellacopter

  • =[OG]=Medlem
  • Två fötter i graven
  • *****
  • Antal inlägg: 2 157
    • Speedfreaks
=[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #9 skrivet: 2005-08-06, 23:35:57 »
Något jag blivit helt såld på senast är:

- Sportknäckebröd
- Vitlökspaté
- Stureost

Ni får själva lista ut hur det skall tillredas och serveras... ;)

Brottsligt gott... :hella
För att skapa musik krävs en bra musiker, för att "spela" hiphop behövs bara en dåligt uppväxt

Utloggad Loophole

  • Old Drugdealer
  • Spammer legend
  • *****
  • Antal inlägg: 5 929
=[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #10 skrivet: 2005-08-08, 14:45:08 »
Finnes någon Gents som sitter inne med ett bra recept på knödel (inte potatisknödel)? Mottages tacksammast.
Eagles may soar, but weasels dont get sucked into jetengines


A bullet may have your name on it, but a grenade is adressed "to whom it may concern".

Everything happens for a reason. But sometimes that reason is that you are stupid and make bad decisions.

Utloggad MooseMan

  • Old Misconnection
  • =[OG]=Medlem
  • Spammer legend
  • *****
  • Antal inlägg: 5 188

guest253

  • Gäst
=[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #12 skrivet: 2005-08-08, 23:39:31 »
Citera
The pretzel gives the knodele a very distinct flavor


 :lolabove GAY!!!

guest373

  • Gäst
Knödel ...
« Svar #13 skrivet: 2005-08-09, 21:59:14 »
Citat från: Loophole
Finnes någon Gents som sitter inne med ett bra recept på knödel (inte potatisknödel)? Mottages tacksammast.


(kul med nya infallsvinklar på god mat)  :thumb

Fann detta recept på: http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_7392568.asp

Fruktknödel

(Ovocny knedlíky)
Svenskt och tjeckiskt mjöl skiljer sig åt men här går det att
använda
svenskt vetemjöl. Tillsätt så mycket att degen blir smidig.
Fast färskost
som går att riva, kan vara svår att få tag
på men det går bra att använda annan färskost som tillbehör.

Till 3-4 port behövs:
750 g kvarg (färskost,
typ kesella)
1 äggula
1 msk potatismjöl
1 krm salt
4 dl vetemjöl
500 g frukt (plommon,
aprikoser, jordgubbar
eller blåbär)
Tillbehör:
200 g fast kvarg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
smält smör
1. Blanda kvargen med ägggula, potatismjöl och salt. Tillsätt vetemjöl och blanda till en smidig deg. Rulla den till en limpa och skär upp 1-2 cm tjocka skivor.
2. Lägg hela frukter på mitten av varje degskiva och forma till en boll.
3. Lägg de färdiga bollarna i kokande vatten och sjud dem tills de flyter upp till ytan.
4. Servera med riven kvarg, vaniljsocker, kanel och smält smör

guest367

  • Gäst
Ruggigt god kaka
« Svar #14 skrivet: 2005-08-12, 19:20:44 »
Ruggigt god kaka!

2 ägg
4,5 dl socker
120 g smör
5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
< 1 tsk riven muskot
1 tsk kanel
½ tsk salt

Smält smöret. Vispa socker och ägg pösigt. Blanda alla ingredienser till en smet och häll i smord och bröad stor rund form (minst 2 l).
Rör ihop lite kakaopulver med vatten till en halvlös smet och marmorera kakan med den. Grädda härligheten 45-60 min i 175-200 grader (jag brukar grädda den i ca 60 min).

Stjälp upp kakan när den svalnat bara en aning. Blanda ihop en glasyr enligt nedan och häll över kakan. Glasyren ska rinna ner över kanterna så att hela kakan täcks.

400 g florsocker (motsvarar ca 6 ½ dl)
5 msk starkt kaffe
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
40-50 g smält smör

Voila! En Kalle Anka-tårta som man nästan dör av! Låt den stå i kylen över natten så dör man ännu mer.  :thumb

 

Senaste inlägg