Registrera
 

Old Gents SocietyNästa LAN

Författare Ämne: Förklaring till "Vad betyder CAM, TS, SCR, TC, DVDScreener, DVDRip osv..."  (läst 7999 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Rhowdy

  • Old Lead Foot
  • =[OG]=Medlem
  • Gubbsjuk
  • ****
  • Antal inlägg: 719
(Editerad 090410)Rhowdy
Vad betyder CAM, TS, SCR, TC, DVDScreener, DVDRip osv...

 

FILM FORMAT

* Camcorder (CAM) - Någon har satt upp/håller i en kamera i en offentlig biosalong där folk ibland kan synas. Bild- och ljudkvaliten är dålig.

* Tele-Sync (TS) - En kamera av bättre modell är uppsatt i en tom biograf. Ljudet är kopplat till biografens egna ljudanläggning, Oftast inte alls så bra.

* Screener (SCR) - VHS Band som skickas ut till bla reccensenter i reklamsyfte. Kan vara sevärt.

* Tele-Cine (TC) - Finns lite olika sätt att framställa en TC, vanligtvis kopieras ett bioband till VHS för att sedan läggas in på datorn. Kan vara helt okay.

* DVDScreener - Precis som en VHS Screener men detta är en reklam-DVD. Nästintill identisk med DVDRip förutom att det brukar vara en Copyrighttext som kommer upp 5-6 gånger under filmen.

* DVD Rip (DVD) - Rippad och konverterad från DVD och har en mycket bra kvalitet.

* TVRip - TV episoder som antingen är "rippade" från tvnätet (kabel-tv/satellit) eller PRE-AIR sändningar som sänds via satellit till TV-bolagen ett par dagar innan de visas på nätverket.

* WORKPRINT (WP) - WorkPrint (arbetskopia) är en kopia av filmen som inte är färdig, det kan saknas scener och musik. Kvalité kan variera från utmärkt till usel. Vissa WP's kan skilja sig drastiskt från slutversionen. (t.ex. Men In Black saknar alla utomjordingar och har vanliga skådespelare istället) andra kan å andra sidan innehålla extra scener. WP's kan vara kul att ha när efter man har fått tag på en slutversions kopia i bra kvalite.

* DivX - Ett format designat för multimediaplattformar. Använder två olika codecs, low motion och high motion. Många äldre filmer är encodade endast i low motion och har på så sätt problem med high motion scener. En metod kallad SBC (Smart Bitrate Control) har utvecklats vilken byter codecs när filmen encodas, vilket ger ett mycket bättre resultat. Formatet är anamorfiskt och bitraten/upplösningen varierar. Tack vare den hårdare komprimeringen krävs mer datorkraft för att decoda den och just det att olika codecs används vid uppspelning gör det rätt osannolikt att vi kommer att se en DVD-spelare som klarar DivX i den nära framtiden. Majoriteten av PROPER DivX rippar (inte Re-Encs) är tagna från DVDs och generallt sett kan man få plats med 2 timmar film per skiva i bra kvalite.

* Asian Silvers/PDVD- Filmer utgivna av asiatiska piratkopierare och köps av en del grupper, som sedan ger ut dem som sina egna. Silvers är väldigt billiga och lätta att få tag på i vissa länder. PDVD är samma sak, pressat på en DVD-skiva. De har möjlighet att visa eller dölja undertexter och kvaliteten är oftast bättre än Silvers. De rippas som DVD men ges vanligtvis ut som VCD

* Watermarks - Många filmer kommer från Asien (Silver/PDVD) och dessa är ofta märkta i ena hörnet med en bokstav, initialer eller en liten logga, av de ansvariga (vanliga vattenmärken (Watermarks) är "Z", "A" och "Globe").

* DivX Re-Enc - DivX Re-Enc är en film som har blivit omkodad från sitt orginalformat till en liten divx-fil. Vanliga grupper är SMR, DaDuck och TND. Råd: Undvik till varje pris.

* VCD - VCD är ett format baserat på mpeg1, med konstant bitrate (CBR) på 1150kbit med upplösningen 352x240 (NTSC). VCDs används generellt för filmer med lite lägre kvalitet (CAM/TS/TC/Screener(VHS)/TVrip(analog)) för att få mindre filer och få plats med så mycket som möjligt på en enkel skiva. Både VCDs och SVCDs räknas i minuter, istället för Mb. Därför kan själva mpeg-filen vara mycket större än skivan.

* SVCD - SVCD är baserat på mpeg2 (samma som dvd) vilket tillåter variabel bitrate (VBR) på upp till 2500kbit med en upplösning på 480x480 (NTSC) vilken "dekomprimeras" till 4:3 a/r vid uppspelning. Tack vare VBR så är inte längden film som får plats på en skiva fast, utan varierar generellt sett mellan 35-60 minuter. För att få ut så bra kvalite som möjligt är det viktigt att använda flerpass (multiple "passes") (innebär i att man encodar filen flera gånger efter varandra). Detta tar mycket längre tid men resultatet är överlägset.

* XVCD/XSVCD - Dessa är i princip VCDs/SVCDs som inte följer "reglerna". Båda är kapabla till högre upplösning och bitrate, men eftersom de inte följer standarden så kan inte alla spelare spela upp dem. Används ofta för "hemmabruk" där en release inte är syftet.

* DVD-R - DVD-R är inspelningsbara DVD-skivor och kan hålla så mycket som 4.7Gb data per sida (dubbelsidiga skivor finns). Detta medger en kapacitet på nästan 10Gb per skiva. SVCD mpeg2 måste konverteras innan de kan brännas till DVD-R och spelas upp korrekt. DVD -> DVD-R är möjligt men i vissa fall får man ta bort extra material/extra språk för att få plats på skivan. Observera att det numera släpps release i DVD-R "images".

* MiniDVD - MiniDVD/cDVD är samma format som DVD fast på CDR/CDRW. Tack vare den höga upplösningen/bitraten får man plats med c:a 18-21 minuter material per skiva och formatet är endast kompatibelt med ett fåtal spelare.

* HDTV - High Definition Television eller Skarp-TV innebär en TV-bild med högre upplösning än de nuvarande PAL-, NTSC- och SECAM-formaten. Den högre upplösningen hos HDTV ger en ökad detaljrikedom jämfört med vanlig TV. HDTV sänds alltid med digitalt ljud och i bredbild (widescreen, 16:9).
      Begreppet HDTV avser även högupplöst material som inte sänds, exempelvis film som levereras från en HD-DVD- eller Blu-rayspelare. HD-material kan också visas från en dator kopplad till en TV eller projektor HTPC. HDTV finns idag normalt i tre format (bildupplösningar) kallade 1080p, 1080i samt 720p vilka är namngivna efter hur många horisontella linjer bilden innehåller. Bokstaven i står för interlaced (sammanflätad) och p står för progressive scan (progressiv, eller icke sammanflätad).

* R5 - Region 5 (Ryssland) bygger på en direkt Telecine överföring utan den bildbehandlig som en vanlig DVD utgåva genomgår. Ibland finns “Line” i release titeln på R5 rellar, detta beror på att ryssarna ofta dubbar sina filmer, och för att komma runt det lägger man istället in det engelska ljudet från en TS release.KATALOGER

    * DVDRip.DivX - DVDivX = En vanlig DVDRip i formatet DivX.
    * DVDRip.SVCD - SVCDVD = En vanlig DVDRip i formatet SVCD.BENÄMNINGAR

* LiMiTED - Filmen har inte, och kommer inte visas på fler än 500 biografer i USA.

* STV - Filmen kom direkt på VHS/DVD istället för Bio. Som vissa Disneyfilmer.

* PROPER - En ny release av en film som redan blivit släppt. Dock var det nått fel på den gamla.

* REPACK - Precis som Proper med skillnaden att Repacken görs av samma grupp som släpte den felaktiga.

* AC3 - Filmens ljud är kodat i AC3
(AC3, ett kodningsformat som används för ljudkodning i det digitala ljudsystemet Dolby Digital. Ibland används uttrycket AC3 felaktigt som ett annat namn för systemet Dolby Digital. AC3 står för Audio Coding version3)

* OGG - Filmens ljud är kodat i OGG
(Ogg Vorbis, eller bara Ogg, är ett sätt att komprimera musik, ett alternativ till mp3 och Microsofts variant Windows Media Audio, wma. Den stora skillnaden mellan Ogg å ena sidan och mp3 och wma å den andra, är att Ogg har öppen källkod och att de som vill använda komprimeringstekniken inte behöver betala några licensavgifter.)

* 2006 - Ibland finns det många olika filmer med samma namn. För att hålla isär dem märks årtalet den gjordes ut.

* INTERNAL - Grupperna som släpper filmer, släpper ibland filmer bara inom gruppen, de märks med Internal.

* RETAIL - Filmen är en från DVD-skiva som finns ute i handeln, märks ibland så om det tidigare har kommit DVDScreeners.

* DUPE - En ny release av en som redan finns.

* NUKE - Scen releasen (The Scene) är dålig eller ovälkommen på en FTPserver och "nukas" (betecknas som felaktig) därför genom att man skickar ett kommando till servern. All credits dras då från den som har laddat upp releasen.
Sätter du muspekaren på så ser du anledningen.

* BAD ASPECT (AR) - Filmens bredd - höjd förhållande stämmer inte, dålig release

* BAD IVTC - IVTC (Inverse Telecine) kallas processen att konvertera en film på 30fps till 24fps. Vid konvertering har de gjort fel vilket resulterar i att vissa bildrutor inte finns med, en dålig release med andra ord.

* BAD FPS - Filmen följer inte scenstandarden på ~24fps.

* BAD FPS - IVTC (Inverse Telecine) kallas processen att konvertera en film på 30fps till 24fps. Bilden är ryckig för det tränade ögat.

* BAD RES - Dålig upplösning

* UNRATED - Oklippt version

* INTERLACED - Filmen är "intrancativ" dvs, kodad på ett visst vis vilket kan ses genom att det blir som smala ränder på bilden, dålig release.

* WON RACE - Två grupper släppte filmen nästan exakt den som blev först "vann racet"

* LOST RACE - Den som inte blev först ;)

* WS - Widescreen

* FS - Full Screen (4/3, vanligt TVformat)

* SE - Special Edition

* DC - Directors Cut

* CE - Collectors EditionÖVRIGT


* Macrovision - Macrovision är ett kopieringsskydd (DVD -> VHS) som används på de flesta kommersiella DVDs. Systemet förvränger bilden med linjer och gör den mörkare genom att skicka VHS-spelaren signaler den inte förstår. Vissa DVD-spelare är makrovisionsfria.

* NTSC/PAL - NTSC och PAL är de två stora standards som används i världen. NTSC har högre FPS (Frames Per Second, framerate) än PAL (29 vs 25) men PAL har högre upplösning och ger en generellt sett skarpare bild. Tydligen är det så att det är mycket lättare att spela NTSC skivor på PAL-system än vice versa. Via RGB-scart kan man spela upp NTSC med full färgåtergivning på de flesta moderna TVs, men för att spela in till VHS behöver det konverteras till PAL50 (inte PAL60 som de flesta DVD-spelarna gör). Kan antingen ske via en konverter (dyr, c:a £200+) eller med en världsstandard videospelare som klarar att spela in alla format (inkl. NTSC & PAL)
« Senast ändrad: 2010-04-09, 16:02:32 by Rhowdy »

Utloggad Braxen

  • Old Ugly Fish
  • =[OG]=Medlem
  • Spammer of the Universe
  • *******
  • Antal inlägg: 10 236
Scouterna gör unga redo för livet genom äventyr och utmaningar som får dem att växa som individer. Våra värderingar genomsyrar allt vi gör - vi är schyssta kompisar!

 

Senaste inlägg