Även om tråden är gammal så är ämnet alltid aktuellt.
PorsPassar bra till sill och fisk. Smakar kargt och friskt.
Åk till en sjö och plocka så mycket pors att du kan fylla en 75 cl burk med blad. Mest smak blir det på våren men funkar även på sommaren. Pors finns överallt i Småland, vet inte om den är lika vanligt annanstans.
Dra av bladen och lägg dem i en glasburk. (Första året tryckte jag ned bladen i en flaska - men det var ett misstag då det inte gick att få upp dem igen för flaskan var så proppfull och de packade porsbladen funkade som en svamp.) Fyll burken med förslagsvis vodkan Stolichnaya, den är mild men smakar inte brännvin (som jag inte gillar).
Låt stå i 1 år (ja det är korrekt att bladen ska vara i hela tiden) och sila sedan bort blad genom dubbla kaffefilter. Blandningen är mörkbrun, nästan svart och behöver späs 1:3 (1 del koncentrat och 3 delar sprit) eller efter smak.
Har läst att man får bäst resultat om snapsen sedan lagras i ytterligare 3 år - men det har jag aldrig orkat.