Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Jag fyndade en intressant Whiskyprovarbok på bokrean. En kul grej är att whiskyn sorteras - inte som brukligt efter region - utan efter smak. 7 olika smakgrupper har identifierats. Bland de viktigaste är:-kropp-rökighet-sötma-maltighet-medicinja, och några till, som jag har glömt. Ett intressant stycke fakta som jag snubblade över: Det hävads i boken att standard inom whiskyprovarkretsar (inte minst bland professionella blenders) är att späda whiskyn till en alkoholhalt på 20%. Det är alltså hälften vatten, hälften whisky, vid vanlig styrka, och ännu mer vid cask-strength.Jag tar mer vatten än de flesta (brukar hälla i ca 1/5 vatten i glaset, men så mycket som 50% har jag aldrig testat. Skall dock bli intressant att göra det, och förhoppningsvis upptäcka fler nya smaker.
Ett intressant stycke fakta som jag snubblade över: Det hävads i boken att standard inom whiskyprovarkretsar (inte minst bland professionella blenders) är att späda whiskyn till en alkoholhalt på 20%. Det är alltså hälften vatten, hälften whisky, vid vanlig styrka, och ännu mer vid cask-strength.Jag tar mer vatten än de flesta (brukar hälla i ca 1/5 vatten i glaset, men så mycket som 50% har jag aldrig testat. Skall dock bli intressant att göra det, och förhoppningsvis upptäcka fler nya smaker.
Citat från: DaddyLongLeg skrivet 2010-03-01, 10:09:22Ett intressant stycke fakta som jag snubblade över: Det hävads i boken att standard inom whiskyprovarkretsar (inte minst bland professionella blenders) är att späda whiskyn till en alkoholhalt på 20%. Det är alltså hälften vatten, hälften whisky, vid vanlig styrka, och ännu mer vid cask-strength.Jag tar mer vatten än de flesta (brukar hälla i ca 1/5 vatten i glaset, men så mycket som 50% har jag aldrig testat. Skall dock bli intressant att göra det, och förhoppningsvis upptäcka fler nya smaker.Jag har provat vid något tillfälle, speciellt med cask strength där de t.o.m. rekommenderade på flaskan att blanda en del whisky med två delar vatten, men det var verkligen ingen höjdare.Jag skulle kunna tänka mig att de spär rätt rejält när whisky används som bordsdryck.
exakt hur mycket saltvatten som blåst upp på väggarna på lagerbyggnad två...