Vågade Ödlan lägga ut ett viktväktar recept vågar kanske jag.
Jag är inte mycket för exakta mått, det måste ändå smakas av med jämna mellanrum.
Honungs-citron-kyckling.
välj antalet kyllingfileer som passar just till era behov, kanske 1-2st per skalle?
Välj ut en ugnsfast form som dessa får plats i.
Tvätta och riv skalet från en citron (skall från en citron + saft fån den samme till ca 4 filéer, tycker du inte om att det blir en syrlig rätt tar du bara 1/2 pressad citron /4 filéer.)
du blandar skalet och saften, häller i ca en matsked flytande (ta vad du har hemma, har gjort det med "vanlig" honing med) honung /4 filéer. Gör det samma med olivolja. (Annan olja går bra det med, men gillar själv inte smaken på ex rapsolja)
Flingsalt och Citronpeppar (vanlig peppar går bra) efter behov.
Rör om och häll över kycklingen. In i ugn. Mitten, ca 200g, 40 min. (När de ser klara ut, ta ut den tjockaste och snitta den för att kontrollera)
Coscos röra
(Man kan använda Bulgur men den blir inte lika bra kall.)
Jag gör alltid fler portioner än dagens behov, äter detta gärna dagen efter som en kall rätt men ev strimlade kycklingrester, bacon eller vegetariskt. Utmärkt som matlåda. Speciellt för dem som jobbar natt. Röran passar även utmärkt som tillbehör till grillkött.
Tillred coscos enligt paketet, 6pers brukar jag ta. Det kan jag få ut ca 4 portioner ur dagen efter. Men nu är jag stor i maten så normalt kanske det blir 8 portioner.
Finhacka rödlök efter eget tycke, jag brukar ta 1st.
Finhacka tomat efter eget tycke, jag brukar ta 2-4 st
Häll i en burk kidneybönor, kikärtor och andra bönor du gillar i ett durkslag, sila under kallt vatten tills det inte skummar eller färgas rött. Låt stå å droppa.
Skiva advokado. -Valfri mängd beroende på tycke/smak, tillgång och pris.
Valfri mängd marinerade vitlöks klyftor + oljan de ligger i.
Strimla soltorkade tomater.
Blanda förskitigt alla indgredienser så att allt blir fint fördelat i coscosen.
Som ni ser är detta väldigt mycket efter tycke, smak och tillgång. Är det något som ni inte tål byt ut det, glömmer ni något, skit samma. har ni något annat hemma blanda i det. Röran blir aldrig samma gång till gång, men ändå otroligt tacksamma att göra. Om man har i saker som färsk tomat och ex gurka så krymper antalet dagar ni kan ha den i kylen. Tänk på vilka av era ingredienser som har sämst hållbarhet och utgå därefter. Men det borde inte vara några problem att ha det i kylen i 3 kanske 4 dygn. Jag Lovar att ögat kommer att döma ut den som dålig långt innan det faktiskt blir det.
Kall sås
Antingen tar ni Matlagnings yoghurt och så va det inte mer med det.
Eller så köper ni Turkis yoghurt (gärna inte light, blir inte bra. Den är för vattning) och gör tzaziki enligt förpakningen.
Tips, pressa den fin rivna gurkan mellan händerna, går otroligt mycket snabbare än att pressa genom militafilter. Jag hoppar gärna över svartpepparn själv för det gillar jag inte. Sedan står det vitvinsvinäger, blir helt klart bäst med det men i värsta fal funkar äppelcider vinäger.
Om detta inte duger så släng även in ett vitlöksbröd i ugnen per skalle.
Jag gillar att ha mer marinerade vitlöks klyftor vid sidan om.
Det vegetariska är kycklingen och röran. Men de andra är inte helt fel de heller.