Hittade några gamla dammiga trådar på ämnet så jag skapar en ny om denna myspysiga vinterdryck. nedan följer ett recept jag verkligen gillar, följer man det slaviskt blir det rätt sött, men å andra sidan så häver man (jag) ju inte i sig av det
Det är ÖL-snubben Pelle Strid som delade detta på sin då aktiva blogg alltomol.nu (artiklar finns kvar där)
Glöggreceptet
• 5 liter svagdricka
• 2,5 kg strösocker
• 500 g russin
• 1 paket jäst (för söta degar)
• 2-3 potatisar (skalade och skurna i bitar)
• 3 bitar färsk ingefära (skalad och skuren i ca 2 cm kuber)
• 2 påsar kryddnejlika
• 1 påse hel kardemumma
Blanda alla ingredienser i en jäshink med lock.
Rör 1 gång per dag i 3 veckor.
Innan du tappar upp glöggen på flaskor är det bra att låta den vila 1-2 dagar så att bottensatsen inte följer med när du tappar upp.
Efter att jag skrev om denna glögg i en artikel för ett år sedan fick jag en hel del kommentarer om att alkoholhalten omöjligen kunde bli 22 % med dessa ingredienser så mätte jag alkoholhalten med en alkoholmätare för vin, och den visade då på strax över 22,3 %. Jag mätte flera gånger för att vara på den säkra sidan.
En del kommenterade också att potatisen förmodligen var onödig och inte fyllde någon funktion, men eftersom receptet sägs var ganska gammalt så tyckte jag det var roligast att följa det.
Jag tycker dessutom att detta recept är extra kul då det är baserat på svagdricka som i mångt och mycket påminner om ett helt ohumlat öl, fast med mycket sötma förstås.
Funderar på att spetsa det hela med något extra smakrik öl men med risk för att jag förstör det hela. Kanske vore det bättre med konjak eller liknande.
Glöggen blir mycket smakrik och kryddig….och väldigt söt. Så det kan vara idé att minska på sockret om du vill ha den lite mindre söt….du får prova dig fram genom åren annars!
Lycka till!