Registrera
 

Old Gents Society



Nästa LAN


Författare Ämne: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.  (läst 20344 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

guest253

  • Gäst
=[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #30 skrivet: 2006-05-28, 16:42:42 »
Här kommer ett recept på en kycklinggryta som min flickväns mor gav mig. Hon har i sin tur fått det genom någon tidning (har jag för mig) och det är, fatiskt, ett viktväktarrecept! Men låt inte det avskräcka er, för det här är bland det godaste jag ätit!


Ödlans Slanka Kycklinggryta för 4 pers.

Ingredienser:
4 kycklingfiléer
salt, peppar och olja att steka i.

1 dl vatten
2 dl Matlagningsgrädde.
6-10 soltorkade tomater inlagda på burk. (Efter smak)
½ tsk torkad Rosmarin.
½ tsk Sambal Oelek
ca 10 urkärnade svarta oliver. (lite efter behag)
ca 8 färska Basilika-blad.
1 msk kycklingfond


Stek kycklingen i små bitar tills de är klara (10-15 min) och lägg dem därefter i en gryta. (Om ni inte stekte dem i en gryta från början.)

Häll på 1 dl vatten och 2 dl matlagningsgrädde och koka upp och låt småsjuda. Strimla de soltorkade tomaterna. (inlagda är bäst, annars måste de blötläggas. Dessutom är de godare när de är inlagda med olja och lite kryddor). Ha i en halv tesked torkad rosmarin och en halv tesked sambal oelek. Hacka eller skiva oliverna innan ni har i dem. Hacka basilikan och ha i den och kycklingfonden. Låt sjuda i minst 15 min.

Det här receptet är så enkelt men SÅ GOTT! Och som det står, låt det sjuda/koka i minst 15 min, men man kan låta det koka nästan hur länge som helst! Jag kör det gärna i minst en halvtimme, men man kan låta det stå längre och koka in sig lite. Man kan även byta ut Kycklingfileérna mot annan kyckling, som klubbor etc. Tillaga då kycklingen enkelt i ugn först, i 30-40 min, och ha i dem i grytan sen.

Utloggad Johnny Hazard

  • =[OG]=Medlem
  • The God of posting
  • ******
  • Antal inlägg: 9 040
  • - TK? Men du hade ju fel kläder!
=[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #31 skrivet: 2006-05-28, 19:23:33 »
Låter smarrigt! :drool
Det ska jag allt prova! :thumb


"It's time to kick ass and chew bubble gum. And I'm all out of gum."
"My Big Fat Excuse is on cooldown!"

Utloggad deathdealer

  • Old Skipper
  • =[OG]=Ledningsgrupp
  • Phantom of the forum
  • ******
  • Antal inlägg: 8 391
  • frustra laborat qui omnibus placere studet
    • http://www.deathstar.se
SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #32 skrivet: 2006-11-10, 17:53:15 »
Värdelns mest försrtklassiga supernkla förrätt!

Du behöver:
Ljust formbröd (1skiva/person)
Chevreost (1 skiva/person)
Flytande honung
Perisko balsamiko (persikovinäger)
Pinjenötter
cocktail-tomater
Rockola-sallad
Smör (riktigt)
1-ölglas (eller större glas, diameter)

(om ingridienserna är felstavde...så ÄR dom det) :D

1. Tag en snygg tallrik, lägg upp en bädd av salladen och halvor av tomater...(6-8 halvor)
2. Tag formbrödet och "stansa" ut ett runt bröd med ölglaset
3. Rosta Pinjenötterna på bakplåtspapper i ugnen
4. Blanda vinigretten av vinäger och honung....(smaka av själva)
5. Värm en stekpanna, smält smör och STEK brödet!
6. Lägg skivan av getost på brödet, lägg in brödet med osten i ugnen, som står på grill se´dan du rostade nötterna.
7. Se till att osten får färg (smälter något)
8. Lägg upp ostenmackan *lol* på salladsbäddden, strö över nötterna
9. Ringla på vinigretten över salladen med liten sked, och över osten.
10. Ringla på honung

KOLLA in reaktionen på dom som äter....
Stå där som en världsmästarkock....
Checka av frugans beundrande blick, och ta emot folket jubel**

DD

**Ta emot frugans ovationer...senare! :D
« Senast ändrad: 2006-11-10, 20:02:22 by deathdealer »


Jag förlorade oskulden när jag vart 13....men fick tillbax den när jag gift mig.....

Utloggad DeadHead

  • Old Cleaning Lady
  • =[OG]=Medlem
  • Guru of spam
  • ******
  • Antal inlägg: 7 216
SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #33 skrivet: 2006-11-10, 19:16:10 »
 :goodposting

Det receptet måste jag prova vid tillfälle!  :thumb

Slänger in denna gudomliga pesto som jag hittade receptet på:

150 g riven Västerbottenost (finns färdigriven)
200 g marinerade soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
1 dl gräddfil
1 röd chili (mer/mindre efter tycke och smak)

Mixa alla ingredienser - gott till det mesta! Själv avnjuter jag det gärna tillsammans med Bullens pilsnerkorv och en eller par kalla!  :drink :)

guest687

  • Gäst
SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #34 skrivet: 2006-12-06, 10:06:38 »
YAY!

En mattråd, så som jag letat! (Letar visst ultrakasst, jag vet)

/cheer

Utloggad E-doT

  • Old bitter grogghagga
  • Global moderator
  • Två fötter i graven
  • *****
  • Antal inlägg: 2 047
    • www.femuglor.se
SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #35 skrivet: 2007-04-04, 17:38:50 »
Den här indiska baltin har jag och Crimson "experimenterat" fram. Den tar lite tid och är lite omständig att göra, men rockar riktigt hårt! Billiga råvaror är det med. Lite samlad kuriosa först. :)

Balti är namnet på en kryddblandning från Punjab. I en balti-rätt är huvudingredienserna smörstekt i en järngryta tillsammans med lök, paprika, färsk vitlök, färsk koriander, tomat och örtkryddor samt en särskild grönsakssås. Alla baltirätter tillagas i princip i tre stadier – först tillagningen av såsen, sedan grönsakerna, och till sist sammanblandningen till en färdig rätt. På restaurang serveras balti oftast på ett hett järnfat. Själva baltisåsen finns i tusentals varianter – vissa använder mer vitlök, andra mer chilipulver eller färsk chili, och åter andra tillsätter yoghurt, grädde eller kokosnöt, etc. Så det är bara att experimentera.

"Boden" refererar i detta fall inte en ort i norra Sverige utan till min lägenhet, vilken - som namnet antyder - är lokaliserad till ekonomibyggnaderna på gården här. :)



Bodens Balti

Till baltisåsen:
3 msk vegetabilisk olja
5 cm riven färsk ingefära
3 stora pressade vitlöksklyftor
3 hackade lökar
3 dl vatten
3 hackade tomater
2 tsk hackad färsk koriander
1 tsk mald kummin
½ tsk mald koriander
½ tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
2 lagerblad
2 kanelstänger
1 ½ tsk salt

Till grönsakerna:
1 msk vegetabilisk olja
2 hackade lökar
5 cm riven färsk ingefära
5 pressade vitlöksklyftor
2 hackade tomater
200 g blomkål i lagom stora bitar (eller valfritt grönsaks- eller bönalternativ)
250 g konserverade kikärter (eller valfritt grönsaks- eller bönalternativ)
2 paprikor i lagom stora bitar
2 tsk salt
450 g bladspenat, färsk eller tinad från frysen
2-3 hackade gröna chili (alternativt 2-3 tsk Sambal Oelek)
1 msk hackad färsk koriander
2,5 dl sojagrädde (eller vanlig)

Efterklokhetstips - riv och hacka allt som behövs i förväg, så du inte av misstag står där med skägget i brevlådan halvvägs in i rätten...

Börja med baltisåsen. Blanda den finfördelade vitlöken och ingefäran med lite vatten till en pasta. Värm oljan i en kastrull eller stekpanna och tillsätt ingefära/vitlökspastan. Häll i den hackade löken och låt fräsa i 5 minuter tills löken är genomskinlig. Tillsätt de hackade tomaterna under omrörning. Häll på vattnet och koka upp. Häll i resten av såsingredienserna, lägg på locket och låt puttra i 30 minuter på låg värme. Fiska upp och lagerbladen och kanelstängerna ur grytan, och låt alltihop stå och svalna innan du häller det i en mixer och kör till en riktigt slät sås.

Övergå till själva grönsaksrätten (glöm inte att sätta på riset också). Värm olja i en gjutjärnsgryta/wok och tillsätt den hackade löken. Stek försiktigt tills den börjar brynas. Tillsätt ingefäran och vitlöken, rör om ordentligt och låt stå och puttra i en minut. Häll i tomaterna, blomkålen, saltet och häll på den slätmixade baltisåsen. Sänk värmen, lägg på ett lock och låt sjuda tills blomkålen börjar mjukna. Tillsätt kikärterna, chilin/sambal oeleken och spenaten, och låt spenaten bli mjuk (om den inte redan är fryst och förvälld då). Avsluta med att hälla i sojagrädden och den hackade färska koriandern. Smaka av och salta mer om det behövs.

Ät med basmatiris och naanbröd (finns att köpa färdiga som bara behöver två minuter i ugnen).

Gissningsvis tar alltihop cirka 1,5 timme, och maten räcker lätt till 6 riktigt hungriga personer.

Utloggad Ruskprick

  • =[OG]=Medlem
  • Två fötter i graven
  • *****
  • Antal inlägg: 2 241
SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #36 skrivet: 2007-04-04, 18:59:16 »
:drool

Utloggad Pruneboy

  • Old pacifier
  • =[OG]=Ledningsgrupp
  • Guru of spam
  • ******
  • Antal inlägg: 7 028
  • (╯°□°)╯︵ ┻━┻)
    • http://www.dn.se
SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #37 skrivet: 2007-04-04, 19:09:51 »
Where's the meat? :hm














;)

Utloggad E-doT

  • Old bitter grogghagga
  • Global moderator
  • Två fötter i graven
  • *****
  • Antal inlägg: 2 047
    • www.femuglor.se
SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #38 skrivet: 2007-04-04, 19:21:48 »
Kvar på kroppen.  ;)

Utloggad Raft

  • Old Korean TV-star
  • =[OG]=Medlem
  • Två fötter i graven
  • *****
  • Antal inlägg: 2 577
SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #39 skrivet: 2007-04-04, 20:31:56 »
Min underbara sambo kom nu hem efter en hårt arbetande dag och började förbereda middagen (jag fyller 32 idag). I sin lilla kasse så hade hon bla med sig Kobe kött.

KOBE BEEF

Kobe beef is a special grade of beef from (Wagyu) cattle raised in Kobe, Japan. These cattle are massaged with sake and are fed a daily diet that includes large amounts of beer. This produces meat that is extraordinarily tender, finely marbled, and full-flavored. It is also extremely expensive, often costing more than $100 per pound.

Expressen skrev: Tänk er den mest möra köttbit ni någonsin har ätit. Förstora den känslan med hundra. Ungefär så känns det att äta kobebiff. Biten smälter i munnen.

Erik Lallerstedt skrev ang kungens statsbesök i Japan: Middagen i går kröntes med stora bitar kobebiff – världens dyraste kött.
– Här i Tokyo kostar köttet 1800 kronor kilot. I Stockholm är det otänkbart att ens tänka tanken att försöka få tag på kobebiff, säger Erik Lallerstedt.
(Tydligen inte "Raft's kommentar")

Vi kan nu bara säga. PROVA!! Väl värt pengarna om man uppskattar god mat.

För er stockholmare: Om ni vill försöka få tag på det så skriv ett pm till mig så kan jag fråga min sambo om de har det hemma vid just er tidpunkt. Hon kan i sådana fall lägga undan X antals kivor till er på ICA Ekerö för avhämtning.

En mätt och belåten Raft


Utloggad Raft

  • Old Korean TV-star
  • =[OG]=Medlem
  • Två fötter i graven
  • *****
  • Antal inlägg: 2 577
SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #40 skrivet: 2009-04-10, 20:02:31 »
Denna tråd är bra men bortglömd och förtjänas att lyftas fram. Bidrar således med en underbar gurksallad. Lämplig till exempelvis kycklingspett.



Hyvla 1 gurka tunt med osthyvel (eller skärmaskin)

Skär 1 chilifrukt i fina strimlor, ta med kärnorna

Rör ihop 1 msk socker, 2 msk asiatisk fisksås, chilistrimlor och 2 msk färskpressad citronjuice.

Blanda med gurkan och kåt dra minst 30 minuter i kylen.

Skär 1 knippe salladslök i fina strimlor. Blanda i hälften av salladslöken och garnera med resten.






Utloggad Airam

  • Old Genta
  • Global moderator
  • Spammer legend
  • *****
  • Antal inlägg: 5 304
SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #41 skrivet: 2009-04-10, 22:18:33 »

Blanda med gurkan och kåt dra minst 30 minuter i kylen.


Hi, hi, hi... du sa kåt. *fniss*

Utloggad Ceder

  • =[OG]=Medlem
  • Spammer legend
  • *****
  • Antal inlägg: 5 808
  • Ninjalooter
    • http://www.vet.inte.nån.nu
SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #42 skrivet: 2009-04-11, 01:33:14 »
 :lolabove :cartman :banana

Utloggad MooseMan

  • Old Misconnection
  • =[OG]=Medlem
  • Spammer legend
  • *****
  • Antal inlägg: 5 188
SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #43 skrivet: 2009-04-11, 09:40:30 »
Låter gott... måste provas... inte så förtjust i fisksås dock...

guest1645

  • Gäst
SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
« Svar #44 skrivet: 2009-04-11, 09:45:50 »
Grillsäsong på g, så jag kastar in ett snabbt men gott sås-recept.
Creme Fraiche - 2 delar normal och 1 del lätt brukar ge optimal konsistens.
Sweet n Sour Chilisås el. Sambal Oelek - Smaksak, men ngt med sötma och hetta.
Santa Maria Vitlökskryddmix - För att få lite spännande krydderier.
Vitlök, rå el. färsk - För att piffa upp smaken, värm några sekunder på fat i micro innan den pressas.
Blanda och smaka av tills du hittar rätt nivåer av ingredienserna.
Själv brukar det bli en 3-4 klyftor vitlök, en bra dutt med kryddmixen och två rejäla skvättar Sweet n Sour. Går även att göra med filmjölk eller gräddfil beroende på vad man har hemma, men Creme Fraiche rekommenderas.

 

Senaste inlägg