Old Gents Society
Loungen - Allmänt snack => Hobbyrummet => Mat & dryck => Ämnet startat av: guest1327 skrivet 2010-02-04, 21:55:36
-
Nä inte bilen!
Tänkte bjuda fruan på riktig västkusts hummer i morrn kväll, men jag funderar på om jag ska göra en hummer thermidor (gratinerad) eller helt enkelt a´la naturelle.
nästa krux är ju vilket vin jag ska välja? Funderar på Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc, ifall det bli a´la thermidor, annars är ju chanpange gott till bara kokt hummer.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
JA, jag hade tänkt mig att få ett nyp i morrn kväll :D
-
Och champagne är aldrig fel! Kanske ett glas innan om det nu inte blir till maten? :)
-
1, Hummer skall njutas i sin fulla naturella smak.
2, JAG tycker inte om att förstöra tungan med något smaksatt för att gå miste av hummern, så jag föredrar iskallt kolsyrat vatten, men det är ju jag det.
Men snälla förstör inte en hummer med en gratinering. Men om du nu väljer det, säg iaf att hummern är okokt? Gratinera inte kokta skaldjur, de förlorar sin saftighet.
Tycker jag iaf...
Då tycker jag det kanske kunde passa sig med något att dricka till en romantisk efterrätt. (Men fråga mig inte vad det skulle vara)
-
Då tycker jag det kanske kunde passa sig med något att dricka till en romantisk efterrätt.
Champagne såklart! ;)
-
Då tycker jag det kanske kunde passa sig med något att dricka till en romantisk efterrätt.
Champagne såklart! ;)
E du en skumpa galning skuggan!!
-
Nä han är bara allmänt galen! ;)
-
Skuggan har helt rätt.
Skaffa två olika skumpor. En till för- och -efterdrink och en som ni har till maten.
-
Håller med Brynja. Skaldjur är ju så fantastiska som de är. Jag har mest blivit besviken när jag försökt gartinera eller göra mig till i övrigt. Dessutom håller jag med Skuggan: Champagne rätt igenom eller möjligtvis en lätt efterätt (jordgubbar, finns det såhär års?) med en fin sautern.
Lycka till med maten och baktankarna (pun intended), Ragge :thumb
-
Lycka till med maten och baktankarna (bun intended), Ragge :thumb
:thumb
-
...möjligtvis en lätt efterätt (jordgubbar, finns det såhär års?)...
Strawberry Romanoff (http://southernfood.about.com/od/strawberries/r/bl30319k.htm) kan bli gott till efterrätt.
-
Håller med Brynja. Skaldjur är ju så fantastiska som de är. Jag har mest blivit besviken när jag försökt gartinera eller göra mig till i övrigt. Dessutom håller jag med Skuggan: Champagne rätt igenom eller möjligtvis en lätt efterätt (jordgubbar, finns det såhär års?) med en fin sautern.
Lycka till med maten och baktankarna (pun intended), Ragge :thumb
Men om man nu väljer att gratinera, ta då ingen svensk hummer, ta en Canadensare, gör inte lika ont att "förstöra" den.
Men att gratinera har helt klart sin charm det med, man måste bara välja sina tillfällen och råvaror.
Ta havskräfta som exempel. Fryses de råa blir de lätt torra om man kokar dem, så där är gratinering att föredra. Men om de är kokta eller kanske frysta kokta, så blir det inte bra att gratinera. Allt är ju verkligen beroende på vad man vill göra.
Sötvattenkräftor som ni alla vet passar sig bäst i pulverform till djur utfodring- hönor.
Men att gratinera en hummer, är synd. Den svenska, och om den är från den norra västkusten och färdig kokt, vågar man nästan räkna med att den är väl tilltagen i sälta så att smakerna kommer fram. Då skall den självklart inte förstöras med mer kryddor/örter, precis som med kräftorna och räkor.
-
Jag brukar koka min hummer själv, tyvärr är så inte fallet denna gång.
Och jag håller nog med om att den då är bäst som den är. Så får det bli.
Det mesta kruxet är ju att lyckas gömma dem innan frun anar något :)
-
Jag brukar koka min hummer själv, tyvärr är så inte fallet denna gång.
Och jag håller nog med om att den då är bäst som den är. Så får det bli.
Det mesta kruxet är ju att lyckas gömma dem innan frun anar något :)
Finns ingen källare, eller annat ställe att gömma den, där det är svalt?
-
Altanen? :quiet
-
Hummer var riktigt bra, men planerna efteråt föll i stöpet :)
Att det inte ska gå att planera..... :rythm
-
Det mesta kruxet är ju att lyckas gömma dem innan frun anar något
Jag tror det är den här delen som gör att du misslyckas... Kvinnor brukar inte alltid uppskatta att man försöker "gömma" den innan de anar något...