Old Gents Society
Loungen - Allmänt snack => Hobbyrummet => Mat & dryck => Ämnet startat av: Pruneboy skrivet 2011-08-19, 15:28:25
-
Jag har kommit fram till att jag inte tål lök vidare bra alls (gul, röd, scharlotten). Jag blir väldigt dålig i magen. Lök är ju svårsmält, men jag kan äta det mesta som är starkt/svårsmält utan att få några liknande problem.
Jag råkar gilla lök i alla dess former och önskar nu få lite tips och råd på vad jag kan göra för att få fortsätta njuta lök. Jag tänker på saker som tillagningssätt, andra ingredienser som kan hämma lökens verkningar, någon form av tablett i stil med de man tar emot laktoskänslighet, osv.
Har ni någon erfarenhet av detta, eller tips att dela med er av blir jag glad.
-Ja, ni får skoja och spamma i denna tråd, men om någon har en bra lösning är jag intresserad. :)
-
Sprit är bra mot all intolerans :)
Annars vet jag just nu inget
-
Jag har kommit fram till att jag inte tål lök vidare bra alls (gul, röd, scharlotten).
-Ja, ni får skoja och spamma i denna tråd, men om någon har en bra lösning är jag intresserad. :)
Jo vi har känt det på alla tidigare LAN... :D ;)
-
Annars, finns det tabletter eller droppar receptfritt på apoteket, fråga personalen. Även Life butikerna...
Imogaze
Miniform
Dimetikon
Iberogast
-
Om du t ex kokar löken i en vakumpåse i vatten så den blir mjuk men inte tappar smaken och sen tillsätter den till den rätt där den ska ingå så kanske det kan funka?
-
SLuta löka runt här, mannen vill ha råd om vilken spritsort som bäst dödar smak....
-
Imogaze
Miniform
Dimetikon
Iberogast
Miniform använder jag själv iom att jag inte tål laktos så bra. En tab/dag räcker för mig. Den minskar gasbildning, om det är det du har mest problem med.
Tål du inte lök alls eller klarar du det bättre om den är värmd. Många ensymer bryts ju ned då. Kanske kan prova att rosta i ugn.
-
Jag hade de där förut och jag körde Probi Mage plus en veckas kur med Oxytarm och de hjälpte tyckte jag.
Fast åt inte lök på en hel månad för att magen och tarmsystemet skulle återhämta sig =).
De här kanske låter lite överdrivet köra hela denna kur, men prova koka löken och se om du blir lika dålig?
-
Får du problem med lök även när den är tillagad, eller är det rå lök det främst gäller?
-
Det verkar som om jag blir dålig av all typ av lök oavsett om den är kokad, stekt eller inladg/tillagad på annat sätt tyvärr. För att svara på Brynjas fråga så blir jag alltså lös i magen.
-
Det verkar som om jag blir dålig av all typ av lök oavsett om den är kokad, stekt eller inladg/tillagad på annat sätt tyvärr. För att svara på Brynjas fråga så blir jag alltså lös i magen.
Men då är det kanske bäst att avstå helt så att magen får lugna sig lite och så får du försiktigt prova dig fram igen senare.
-
Hmm, jobbigt. Har inga påtagliga tips, men jag instämmer med Brynjas råd.
Det vore dock intressant att ta reda på precis vad det är i löken som du är känslig mot.
-
Det verkar som om jag blir dålig av all typ av lök oavsett om den är kokad, stekt eller inladg/tillagad på annat sätt tyvärr. För att svara på Brynjas fråga så blir jag alltså lös i magen.
Vi vet :) Nå skämt åt sidan,, prova med Iberogast, det ska räta ut magen, du kan även testa med imodium, den som ska smälta på tungan. Och som övriga sagt,, testa att vara utan ett par veckor, för att se om maggen återhämtar sig. Fast jag tror ändå på iberogast eller imodium.. Lanmage innan lan är inte kul.
/Ragge
-
Jag har (haft) samma problem. Numera är det bättre av någon anledning men för några år sen fick jag våldsam kramp i magen när löken skulle ut genom tarmsystemet så snabbt som möjligt.
Jag vet inte vad det beror på men en iranskt bekant menade att man kan ta loss något slags hinnor mellan lagren i löken för där finns något ämne/någon syra eller något som detta kan hända av. Han bjöd ofta på lök-mat på jobbet och då hände aldrig något så han kanske hade en poäng...
-
Tragiskt, det ända jag vet om lök är att den ska vara sjukt effektiv mot alla tarm och magcancer former...
hjälpte det?
-
jag kan i undantagsfall bli kass i kistan av lök, men då ofta av "gammal" lök. Vårlök och salladslök är skonsammare mot (min) mage.
-
Jag gissar att eftersom ämnet är så pass gammalt som det är så kanske intresset svalnat eller lösningar hittats på annat håll.
Men intolerans mot lök är ganska vanligt och i dom extremaste fall skulle det nästan klassas som giftigt för vederbörande. Jag har jobbat på ett "allergivänligt spa" där vi ofta serverade och tog hand om personer med högre utvecklade allergier. Lökintolerans dök upp lite då och då och alla hade en sak gemensamt. Det finns inget som dämpar gasbildningen eller magkrämporna. Oavsett hur löken tallagas eller förvaras så blir resultatet det samma.
Dom värre "patienterna" blir sängliggandes efter att ha fått i sig lök.
-
Jag gissar att eftersom ämnet är så pass gammalt som det är så kanske intresset svalnat eller lösningar hittats på annat håll.
Men intolerans mot lök är ganska vanligt och i dom extremaste fall skulle det nästan klassas som giftigt för vederbörande. Jag har jobbat på ett "allergivänligt spa" där vi ofta serverade och tog hand om personer med högre utvecklade allergier. Lökintolerans dök upp lite då och då och alla hade en sak gemensamt. Det finns inget som dämpar gasbildningen eller magkrämporna. Oavsett hur löken tallagas eller förvaras så blir resultatet det samma.
Dom värre "patienterna" blir sängliggandes efter att ha fått i sig lök.
Kanske är samma som laktosintolerans, att finns något ämne i löken som kroppen har svårt bryta ner och där med blir orolig magen också.
Hur har du de idag prunis med löken?
-
Bump!
Hur går det med rännskitan pojk?
-
:lolabove :rotflmao
Men fy fan, varning på såna där inlägg så man inte helt plötsligt brister ut i gapskratt och arbetskamraterna undrar vad der är för fel på en...
:D