Old Gents Society

Loungen - Allmänt snack => Hobbyrummet => Mat & dryck => Ämnet startat av: guest253 skrivet 2005-03-10, 18:05:18

Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: guest253 skrivet 2005-03-10, 18:05:18
Efter att ha läst den fullständigt urflippade och urspårade diskussionen i "Natti&Gomorron" insåg jag att det är fler än jag som är intresserade av mat. Gärna lite galen också. Jag har funderat länge på om jag skulle starta en tråd här, men jag kom inte på något bra namn. Tack vare Deathdealer, som egentligen ska ha hela äran för denna tråd (Latte + Ägg o silla-mackan ;) ) har jag nu äntligen ett bra namn. TACK!!!

 :thumb Deathdealer (Old Foodaholic?)


Mitt första bidrag: Blev det pannkakor över efter ärtsoppan? På lördag morgon då nyckelordet är "enkelt, bara jag får bort smaken i mun" är de kalla pannkakorna goda tillsammans med Sötstark senap. (Västervikssenap är bäst, men östgöta extrasöt&stark eller korvgubbens funkar också)

Kalla pannkakor med senap är gott som mellanmål lite närsom.
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: Hellacopter skrivet 2005-03-10, 18:18:29
Coolt... :)

Har dock för mig att jag startade en recept tråd här för länge sedan... :hm

Börjar med en enkel men mycket god rätt... :)

Du behöver till 2 portioner:

- 2 st kycklingfiléer
- 2 dl creme fraishe(kryddad eller ej efter egen smak)
- ett halvt block feta ost

Börja med att smöra/olja en ungsfast form.
Snitta kyckling filéerna på tvären, lägg dem i formen.
Mosa feta osten och blanda ihop med creme fraichen.
Häll blandningen över kyckling filéerna.
Gratinera i ugn i 200 grader i drygt 20 min tills filéerna är genomstekta.

Servera detta med ris alt klyftpotatis. Busenkelt och skitgött... :thumb
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: MooseMan skrivet 2005-03-10, 18:29:09
en enkel kyckling rätt...

3-4 kyckling file'er hackade i bitar

gör en marinad på olja, soya, vitlök, peppar, rosmarin o timjan
lägg i kycklingbitarna och låt stå ett tag. Juh längre desto mer smak.

sen e det bara att fräsa på i wokpannan

servera med pommes och bjarne-sås (bearnaise)
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: deathdealer skrivet 2005-03-10, 21:06:19
Då kör jag en riktig höjdare som premiär!
Denna rätten fick min fru på fall....dums!!! och den är INTE svår men grymmt god, och du kommer framstå som den storkock du egentligen är!!

Du behöver för 2 personer:

Fiskfond;
Skrov/renset från den fisk du köper (givetvis färsk)*
Det GRÖNA på purjolöken dvs TOPPEN :thumb
1 morot
2-3 vitlöksklyftor
2-3 finhackade charlottenlökar
1 GOTT vitt vin (givetvis samma som du serverar till maten)
vatten 5-10dl
salt och peppar efter smak (SMAKA av!)
gärna lite räkskal...(käkar ni räkor - FRYS skalen i en plastpåse så att du har när du behöver)
MYCKET grädde (5dl)
SMÖR (inget annat)
Fiskfond......för SÄKERHETSSKULL *asg*

Fiskhuset:
Smördegsplattor (icke den frysta, utan den du kan plocka i kyldisken, fyrkantig)
Rödtunga eller sjötunga eller bergtunga (sjötunga = svindyrt), få fisken fisken fileead, och be att få med renset* (se ovan), 4 fileér...
Salt + vitpeppar
Tandpetare
1 skål
1 ägg-gula

Grönsaksjulienne
1 purjolök
4-5 STORA morötter
salt kokande vatten

gör NU SÅHÄR:
1. Lägg fileerna på skärbräda, salta och peppra. Rulla sedan ihop fileerna till nystan, som du sedan kör en tandpetare igenom för att dom inte ska åka isär. Lägg fileerna i skålen bredvid varann - KLART!

2. Tag en kastrull modell större. Släng i en bra klick smör i kastrullen och kör på. När smöret är smält slänger du i räkskalen och charlottenlöken och fräser runt. sätt till fiskrensent efter en liten stund och häll snabbt på 5dl vatten. Hacka vitlöken i med denna, hugg till purjolökendengrönadelensomär i toppen, 1 morot som du delat i 2 bitar, och 3-4 dl vin. Låt nu detta KOKA upp och låt det koka i ca 20-30 min.
Häll sedan över fonden i en annan kastrull, dvs SILA bort allt skräp med en sil. tillsätt 3 dl vin och 4 matskedar buljong. Låt det hela koka upp igen.

3. Presic när fonden börjat koka, häller du denna i skålen med fisken, lägg folie över, och när denna har kallnat är fisken KLAR!!!!!

4. Ta smördegen, en vass kniv och skär ut 4 plattor 1 snitt rakt diagonalt och vertikalt). Lägg 2 plattor på en plåt. Ta ur fisken ur skålen FÖRSIKTIGT, och ta bort tandpetarna. lägg två fileer på varje platta. Lägg på de 2 andra plattorna, och vik försiktigt ihop kanterna runt om (det blir som en kudde). Ta nu en gaffel och tryck till kanterna som bildats (pressa till, så att du får ett randat mösnter runt om). TADA - fiskhus!!!
Pensal med ägggulan. Ugn sättes på: 225 grader!

Häll tillbax fonden i grytan, och koak ner denna till hälften av va den var från början (kallas reducera), tillsätt 5 dl grädde, låt detta nu koka (passa så att det inte koakr över) tills du får en superkrämig sås, tillsätt lite vin efter tycke och smak, salta och peppra försiktigt. Vill du ha lite mer fond...går super!!! - det sista du gör INNAN du serverar såsen, är att du häller i litelite grädde och en klick smör! (om någon får för sig att göra detta...så kan man även göra en mangé ta en plastpåse, lägg i 2 msk mjöl, samt en stor klick smör, knåda denna till det blir en fin deg utan klumpar, denna kan du klicka i för att göra såsen tjockare snabbt, om du inte vill stå och reducera ner den dvs koka lääänge!)

5. SAMTIDIGT kokar du upp vatten so mär toksalt...
Strimla purjolöken i tandpetsstora strimlor, strimla morätterna i samma storlek (ett helvete)...
När vattnet kokar, i med morötterna 1-1,5 minuter, av med kastrullen, i med purjolöken....vänta en minut...KLART!

SÅ...servering

1. Lägg ett täcke av juliennen på en stoooor tallrik!
2. Lägg fiskhuset på detta
3. Ta en sked...spritsa ut såsen på grönsakerna
4. Fyll vinglaset på bordet till lite mindre än hälften
5. Tänd ljus
6. Lägg en handuk under hennes stol, och ställ fram en hink med skurbortste...VARFÖR.....det kommer bli snigelspår från köksbordet till SÄNGEN!!!!


JO - fiskhusen ska bara bli gyllenbruna!!! 5-10 min i ugn!

Efterrätt....hmmmmmm spar jag till en annan gång!


Death - en grymm kock!!!
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: guest253 skrivet 2005-03-10, 21:35:19
Citat från: deathdealer
6. Lägg en handuk under hennes stol, och ställ fram en hink med skurbortste...VARFÖR.....det kommer bli snigelspår från köksbordet till SÄNGEN!!!!


 :lolabove  :lolabove
Titel: BG18 NATTMACKA (inmundigas kring midnatt)
Skrivet av: guest373 skrivet 2005-04-01, 19:02:52
BG18's NATTMACKA !

1    burk kräftstjärtar (eller räkor eller musslor)
2-3    hårdkokta ägg
3-5   matskedar majonäs
1   matsked creme fraiche
3-10   vitlöksklyftor (du ska ändå inte tala med någon nasta dag)

[Folk och fä kommer att visa korslagda pekfingrar, har aldrig förstått vad de menar] :-D

+ valfria kryddor, avnjuts på rostad macka (vilken macka som helst är gott)

sköljs ned med valfria drycker, föredrar smugglad iskall svart Carlsberg 5.9 %
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: guest253 skrivet 2005-04-01, 19:23:29
Ödlans Pannbiffar!

Du behöver:

400g köttfärs
1 ägg
½ gul lök
Vitpeppar (finmald), Svartpeppar (gärna grovmald) och Salt (som den är. Om det nu inte är grovsalt)

Finhacka löken. Blanda den sedan tillsammans med de andra ingredienserna. Knåda ordentligt! Rulla 4-6 bollar av smeten. Platta sedan till dessa så att du får runda, jämntjocka biffar. Stek dessa i en panna med smör, på medeltemperatur, tills de är genomstekta. När biffarna är klara brukar iaf mina vara en 2½ cm tjocka.

Serveras varma med spaghetti, ketchup och en kall öl (pilsner). Detta låter inte så speciellt, eller hur. Då går vi över till den "hemliga" ingrediensen: Tabasco! Stänk en 5-6 droppar på biffarna och lite i spaghettin innan du börjar äta. Nam-nam...
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: RythmDivine skrivet 2005-04-11, 23:26:24
Rythms Bouletter

Ingredienser:

400g Hästfärs (annan köttfärs går också bra)
3-5 skivor ljust bröd
1 lök
50g hackad bacon
2 ägg
Salt, Peppar, kummin efter smak, börja med två nypor vardera.

Gör så här:

Lägg bröden i vatten tills de är uppmjukade. Blanda med övriga ingredienser och knåda tills du har något som liknar en tjock 90g hamburgare. Stek i olivolja eller smör och låt dom sen stå kalla över natten. Serveras med senap, en skiva vitt bröd och fyra pilsner.

Perfekt mellanmål från Berlin. Prova den ödlan, jag tror du kommer att uppskatta den :D
Titel: Världsmästare macka!
Skrivet av: deathdealer skrivet 2005-04-11, 23:44:59
Detta ÄR em otroligt god macka!

Bra verktyg; liten stekpanna/plättjärn!

Äggplättar:
2 ägg
1/2 mycket finhackad lök
pepparmix
salt
cayenne-peppar

Vispa ihop, och stek små plättar av dessa!

Kesoblandning;
Keso naturell
Hackad lök
Svartpeppar grovmalen
Aromat

Blanda detta i en skål!

Mackan....Gärna hålkaka

Lägg (från botten)
Skinka
Äggplättar
Isbergssallad
Färska tomater
Kesoröra

Fixa dessa mackor till familjen/frugan....SUCCE!!

Death
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: Hellacopter skrivet 2005-08-06, 23:35:57
Något jag blivit helt såld på senast är:

- Sportknäckebröd
- Vitlökspaté
- Stureost

Ni får själva lista ut hur det skall tillredas och serveras... ;)

Brottsligt gott... :hella
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: Loophole skrivet 2005-08-08, 14:45:08
Finnes någon Gents som sitter inne med ett bra recept på knödel (inte potatisknödel)? Mottages tacksammast.
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: MooseMan skrivet 2005-08-08, 17:26:34
hittade detta
http://www.fineliving.com/fine/world_at_your_table/article/0,1663,FINE_18256_3042831,00.html
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: guest253 skrivet 2005-08-08, 23:39:31
Citera
The pretzel gives the knodele a very distinct flavor


 :lolabove GAY!!!
Titel: Knödel ...
Skrivet av: guest373 skrivet 2005-08-09, 21:59:14
Citat från: Loophole
Finnes någon Gents som sitter inne med ett bra recept på knödel (inte potatisknödel)? Mottages tacksammast.


(kul med nya infallsvinklar på god mat)  :thumb

Fann detta recept på: http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_7392568.asp

Fruktknödel

(Ovocny knedlíky)
Svenskt och tjeckiskt mjöl skiljer sig åt men här går det att
använda
svenskt vetemjöl. Tillsätt så mycket att degen blir smidig.
Fast färskost
som går att riva, kan vara svår att få tag
på men det går bra att använda annan färskost som tillbehör.

Till 3-4 port behövs:
750 g kvarg (färskost,
typ kesella)
1 äggula
1 msk potatismjöl
1 krm salt
4 dl vetemjöl
500 g frukt (plommon,
aprikoser, jordgubbar
eller blåbär)
Tillbehör:
200 g fast kvarg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
smält smör
1. Blanda kvargen med ägggula, potatismjöl och salt. Tillsätt vetemjöl och blanda till en smidig deg. Rulla den till en limpa och skär upp 1-2 cm tjocka skivor.
2. Lägg hela frukter på mitten av varje degskiva och forma till en boll.
3. Lägg de färdiga bollarna i kokande vatten och sjud dem tills de flyter upp till ytan.
4. Servera med riven kvarg, vaniljsocker, kanel och smält smör
Titel: Ruggigt god kaka
Skrivet av: guest367 skrivet 2005-08-12, 19:20:44
Ruggigt god kaka!

2 ägg
4,5 dl socker
120 g smör
5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
< 1 tsk riven muskot
1 tsk kanel
½ tsk salt

Smält smöret. Vispa socker och ägg pösigt. Blanda alla ingredienser till en smet och häll i smord och bröad stor rund form (minst 2 l).
Rör ihop lite kakaopulver med vatten till en halvlös smet och marmorera kakan med den. Grädda härligheten 45-60 min i 175-200 grader (jag brukar grädda den i ca 60 min).

Stjälp upp kakan när den svalnat bara en aning. Blanda ihop en glasyr enligt nedan och häll över kakan. Glasyren ska rinna ner över kanterna så att hela kakan täcks.

400 g florsocker (motsvarar ca 6 ½ dl)
5 msk starkt kaffe
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
40-50 g smält smör

Voila! En Kalle Anka-tårta som man nästan dör av! Låt den stå i kylen över natten så dör man ännu mer.  :thumb
Titel: Rogge's Chiligryta
Skrivet av: Muggefigge skrivet 2005-08-22, 19:30:57
Antal portioner: 4
Tillagningstid: 45 min
 
400 g lövbiff
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
2 paprikor i olika färg
smör
1 burk krossade tomater
1/2 - 1 tsk sambal oelek
1 msk farinsocker
salt
2 dl matlagningsyoughurt  

 

Skär köttet i tunna strimlor.
Skala och strimla både röd- och vitlök.
Kärna ur och strimla paprikorna.
Fräs först lök och paprikor i smör i en stor stekpanna och lägg sedan över det i en gryta.
Bryn köttet och lägg över det i grytan.
Tillsätt krossade tomater, sambal oelek, farinsocker och salt.
Låt grytan koka under lock i ca 15 minuter.
Rör ned matlagningsyoughurten i grytan.
Låt koka i ca 10 minuter.

Servera med ugnsstekt potatis i tjocka skivor, matlagningsyoughurt och gärna lime- eller citronklyftor.
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: Looser skrivet 2005-08-22, 20:38:44
Här kommer en röra till mackan. perfekt för en hösttur i skogen.
2 st grillade eller stekta kycklingfileer
1 dl majonäs
c:a ½ dl matlagningsyougurth
Curry efter smak
1 krm svartpeppar
½ tsk salt
och den magiska ingediensen några stänk het pepparsås

Skär kycklingen i bitar rör ihop och låt stå i kylen en timme för att ta smak.
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: guest367 skrivet 2005-08-23, 19:28:45
Snabb god middag:

Ta ett par nävar färska haricot vertes och koka dem snabbt (max ett par min) o häll sedan av vattnet. Woka bönorna i lite god olivolja tillsammans med en klyftad rödlök o ett par hackade vitlöksklyftor. Pressa över en halv citron och krydda med salt, peppar o lite timjan. Halvera några hemodlade körsbärstomater o rör ner så att de blir lite varma. Servera till kokt potatis tillsammans med en klick aioli el dyl. Mums!
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: guest510 skrivet 2005-08-25, 07:57:09
:banana
Gyoza ar lite som Asiatisk ravioli men MYCKET MYCKET godare.

For att forhojja alla OG medlemmars kullinariska livs kvallitet foljer har ett hojdar recept som verkar ha gott hem hos bade Boss_Man och Lasse i ledet...

Gyoza:
Kottfars i relation till hur manga som ska ata (not-, flask- eller kyckling-fars), fin-hackad purjolok, pessad vitlok, lite fin-hackad vit-kal samt ingfara, vittpeppar, salt och eventuellt ett egg.

Mixa allt avan noga, och lat sta i kylen ca 45 min till en timme.
Placera sedan sma doser av mixen i mitten av dina "gyoza kabba" ('gyoza plattor' som finns att kopa pa Japanska torget i Sthm men recept finns aven pa natet).

Fukta halva gyosa-plattans kant, vik over och fast mot andra kanten.

Stek knytena i olja ca en till tva minuter och hall sedan pa en te-kopp/mugg vatten.
Lat gyozan ang-koka i ca 5-7 minuter under lock.

Servera den fardiga gyosan till imponerad hustru/flickvann eller polare.
Doppa den fardiga Gyozan i japansk soya (Kikkoman blandad  med lite Rayu= chilly olja) darefter i munnen, tugga och njut....

Glom inte att ta fram en eller flera ol, cider eller dylikt, logga pa, at och drick samt hall OGÂ?s fana hogt.
For "handlings forfarings satt" se www.gyoza.org

(http://www.oldgents.com/forum/album_pic.php?pic_id=1625) :cheers smaklig maltid.
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: Boss_Man skrivet 2005-08-25, 08:31:13
Citat från: Spook
:banana
Gyoza ar lite som Asiatisk ravioli men MYCKET MYCKET godare.



Jag vill bara instämma med föregående talare Herr Spook och ta
tillfället i akt att visa en illustration som han tecknat på ett gyoza-
recept som jag har:


(http://www.oldgents.com/forum/album_pic.php?pic_id=1626)



Precis så gott är det!


 :respect  


 :)
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: guest510 skrivet 2005-08-25, 08:46:34
:lolabove
Vilka talanger man ligger inne med.
Kok-konst och artistiskt sinnelag.
Och da ar jag blygsam...  :banana
Det slar mig just nu att den
tecknade bilden paminner lite
om  min van Boss_Man...

Tack for hjalpen med bilden :bow
You're the man (Boss)
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: MooseMan skrivet 2005-09-27, 17:33:48
Svårtolkade recept (http://recepten.epicurean.com/recept-sw.jsp?recipe_no=22167)
Titel: DREAD läste brödrecept på ett mjölkpaket ...
Skrivet av: guest373 skrivet 2005-11-04, 13:12:41
Det intressanta var att brödreceptet inte använde jäst utan
istället så nyttjades bikarbonat (?) nåväl receptet prövades
och DREAD kom fram till att det var godaste brödet han
ätit på länge:

Mumsig Limpa
 
2 DL GROVT RÅGMJÖL /          Alternativ 2 dl vetemjöl
5 DL VETEKLI /                        Alternativ 5 dl rågbrödsmjöl
1 ½ DL HAVREKLI /                   Alternativ krossade linfrön
1 DL GROVHACKADE NÖTTER /   Alternativ mer än 1 dl
4 DL MILD YOUGHURT /               Alternativ 4 dl blåbärsfil
1 DL LINGONSYLT
1 DL HACKADE & TORKADE APRIKOSER
2 TSK BIKARBONAT
1 TSK SALT
 
Gör såhär:
 
Sätt ugnen på 200 grader Celsius
Blanda alla torra ingredienser i en bunke
Rör i youghurten och sylten
Klicka (kladdig) ner ner smeten i en smord avlång form, ca 1 ½ liter
Grädda i den nedre delen av ugnen i ca en timme (50 minuter)
Stjälp upp limpan och låt den kallna under bakduk
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: guest253 skrivet 2005-11-04, 15:29:10
Är inte bikarbonat exakt detsamma som bakpulver, eller? :hm
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: Lasse i ledet skrivet 2005-11-04, 16:11:43
Njae, men bakpulver består till största delen av bikarbonat.
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: Hellacopter skrivet 2005-11-04, 16:38:55
Simpel men mycket god pastarätt för ca 3 pers... :)

- 1 burk skalade kräftstjärtar i lake (170 g)
- 2,5 dl Milda minimat
- 2 st krossade vitlöksklyftor
- 1 msk hummerfond
- valfri pasta till 3 pers som tar ca 10 min att koka
- salt efter tycke och smak(hummerfonden i sig är rätt salt)

Börja koka pastan, häll upp Milda minimat i en annan kastrull, tillsätt hummerfonden till den och låt det koka upp och sedan sjuda under tiden pastan kokar. När det är ca 3 min kvar tills pastan är klar så hetta upp en stekpanna med olivolja och de krossade vitlökklyftorna, när det är varmt så fräs kräftstjärtarna i den i max 1 min, flytta sedan över kräftstjärtarna till kastrullen med Milda minimaten men inte vätskan från stekpannan, släng den. Nu borde även pastan vara klar, häll ner den i kastrullen, rör om och servera. Mums... :)
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: guest373 skrivet 2005-11-04, 17:58:38
Citat från: Hellacopter
Simpel men mycket god pastarätt för ca 3 pers... :)

- 1 burk skalade kräftstjärtar i lake (170 g)
- 2,5 dl Milda minimat
- 2 st krossade vitlöksklyftor
- 1 msk hummerfond
- valfri pasta till 3 pers som tar ca 10 min att koka
- salt efter tycke och smak(hummerfonden i sig är rätt salt)

Börja koka pastan, häll upp Milda minimat i en annan kastrull, tillsätt hummerfonden till den och låt det koka upp och sedan sjuda under tiden pastan kokar. När det är ca 3 min kvar tills pastan är klar så hetta upp en stekpanna med olivolja och de krossade vitlökklyftorna, när det är varmt så fräs kräftstjärtarna i den i max 1 min, flytta sedan över kräftstjärtarna till kastrullen med Milda minimaten men inte vätskan från stekpannan, släng den. Nu borde även pastan vara klar, häll ner den i kastrullen, rör om och servera. Mums... :)


ojojoj ... snålvattnet bara forsade i truten när jag läste receptet ...  :cartman
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: shadowskimmer skrivet 2005-11-04, 18:44:46
Ja när Hella inte bankar på trummorna så brukar han koka Gumbo i baskaggen också. :)
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: guest253 skrivet 2005-11-04, 20:21:52
:lolabove
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: guest373 skrivet 2005-11-04, 20:57:50
Citat från: Lasse i ledet
Njae, men bakpulver består till största delen av bikarbonat.


här kommer en länk om vad bikarbonat egentligen är och vad det kan
åstadkomma och hur det har använts förr i tiden:

http://www.shenet.se/ravaror/natriumbikarbonat.html

Läs och begrunda boyos ;)
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: guest253 skrivet 2006-05-28, 16:42:42
Här kommer ett recept på en kycklinggryta som min flickväns mor gav mig. Hon har i sin tur fått det genom någon tidning (har jag för mig) och det är, fatiskt, ett viktväktarrecept! Men låt inte det avskräcka er, för det här är bland det godaste jag ätit!


Ödlans Slanka Kycklinggryta för 4 pers.

Ingredienser:
4 kycklingfiléer
salt, peppar och olja att steka i.

1 dl vatten
2 dl Matlagningsgrädde.
6-10 soltorkade tomater inlagda på burk. (Efter smak)
½ tsk torkad Rosmarin.
½ tsk Sambal Oelek
ca 10 urkärnade svarta oliver. (lite efter behag)
ca 8 färska Basilika-blad.
1 msk kycklingfond


Stek kycklingen i små bitar tills de är klara (10-15 min) och lägg dem därefter i en gryta. (Om ni inte stekte dem i en gryta från början.)

Häll på 1 dl vatten och 2 dl matlagningsgrädde och koka upp och låt småsjuda. Strimla de soltorkade tomaterna. (inlagda är bäst, annars måste de blötläggas. Dessutom är de godare när de är inlagda med olja och lite kryddor). Ha i en halv tesked torkad rosmarin och en halv tesked sambal oelek. Hacka eller skiva oliverna innan ni har i dem. Hacka basilikan och ha i den och kycklingfonden. Låt sjuda i minst 15 min.

Det här receptet är så enkelt men SÅ GOTT! Och som det står, låt det sjuda/koka i minst 15 min, men man kan låta det koka nästan hur länge som helst! Jag kör det gärna i minst en halvtimme, men man kan låta det stå längre och koka in sig lite. Man kan även byta ut Kycklingfileérna mot annan kyckling, som klubbor etc. Tillaga då kycklingen enkelt i ugn först, i 30-40 min, och ha i dem i grytan sen.
Titel: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: Johnny Hazard skrivet 2006-05-28, 19:23:33
Låter smarrigt! :drool
Det ska jag allt prova! :thumb
Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: deathdealer skrivet 2006-11-10, 17:53:15
Värdelns mest försrtklassiga supernkla förrätt!

Du behöver:
Ljust formbröd (1skiva/person)
Chevreost (1 skiva/person)
Flytande honung
Perisko balsamiko (persikovinäger)
Pinjenötter
cocktail-tomater
Rockola-sallad
Smör (riktigt)
1-ölglas (eller större glas, diameter)

(om ingridienserna är felstavde...så ÄR dom det) :D

1. Tag en snygg tallrik, lägg upp en bädd av salladen och halvor av tomater...(6-8 halvor)
2. Tag formbrödet och "stansa" ut ett runt bröd med ölglaset
3. Rosta Pinjenötterna på bakplåtspapper i ugnen
4. Blanda vinigretten av vinäger och honung....(smaka av själva)
5. Värm en stekpanna, smält smör och STEK brödet!
6. Lägg skivan av getost på brödet, lägg in brödet med osten i ugnen, som står på grill se´dan du rostade nötterna.
7. Se till att osten får färg (smälter något)
8. Lägg upp ostenmackan *lol* på salladsbäddden, strö över nötterna
9. Ringla på vinigretten över salladen med liten sked, och över osten.
10. Ringla på honung

KOLLA in reaktionen på dom som äter....
Stå där som en världsmästarkock....
Checka av frugans beundrande blick, och ta emot folket jubel**

DD

**Ta emot frugans ovationer...senare! :D
Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: DeadHead skrivet 2006-11-10, 19:16:10
 :goodposting

Det receptet måste jag prova vid tillfälle!  :thumb

Slänger in denna gudomliga pesto som jag hittade receptet på:

150 g riven Västerbottenost (finns färdigriven)
200 g marinerade soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
1 dl gräddfil
1 röd chili (mer/mindre efter tycke och smak)

Mixa alla ingredienser - gott till det mesta! Själv avnjuter jag det gärna tillsammans med Bullens pilsnerkorv och en eller par kalla!  :drink :)
Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: guest687 skrivet 2006-12-06, 10:06:38
YAY!

En mattråd, så som jag letat! (Letar visst ultrakasst, jag vet)

/cheer
Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: E-doT skrivet 2007-04-04, 17:38:50
Den här indiska baltin har jag och Crimson "experimenterat" fram. Den tar lite tid och är lite omständig att göra, men rockar riktigt hårt! Billiga råvaror är det med. Lite samlad kuriosa först. :)

Balti är namnet på en kryddblandning från Punjab. I en balti-rätt är huvudingredienserna smörstekt i en järngryta tillsammans med lök, paprika, färsk vitlök, färsk koriander, tomat och örtkryddor samt en särskild grönsakssås. Alla baltirätter tillagas i princip i tre stadier – först tillagningen av såsen, sedan grönsakerna, och till sist sammanblandningen till en färdig rätt. På restaurang serveras balti oftast på ett hett järnfat. Själva baltisåsen finns i tusentals varianter – vissa använder mer vitlök, andra mer chilipulver eller färsk chili, och åter andra tillsätter yoghurt, grädde eller kokosnöt, etc. Så det är bara att experimentera.

"Boden" refererar i detta fall inte en ort i norra Sverige utan till min lägenhet, vilken - som namnet antyder - är lokaliserad till ekonomibyggnaderna på gården här. :)



Bodens Balti

Till baltisåsen:
3 msk vegetabilisk olja
5 cm riven färsk ingefära
3 stora pressade vitlöksklyftor
3 hackade lökar
3 dl vatten
3 hackade tomater
2 tsk hackad färsk koriander
1 tsk mald kummin
½ tsk mald koriander
½ tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
2 lagerblad
2 kanelstänger
1 ½ tsk salt

Till grönsakerna:
1 msk vegetabilisk olja
2 hackade lökar
5 cm riven färsk ingefära
5 pressade vitlöksklyftor
2 hackade tomater
200 g blomkål i lagom stora bitar (eller valfritt grönsaks- eller bönalternativ)
250 g konserverade kikärter (eller valfritt grönsaks- eller bönalternativ)
2 paprikor i lagom stora bitar
2 tsk salt
450 g bladspenat, färsk eller tinad från frysen
2-3 hackade gröna chili (alternativt 2-3 tsk Sambal Oelek)
1 msk hackad färsk koriander
2,5 dl sojagrädde (eller vanlig)

Efterklokhetstips - riv och hacka allt som behövs i förväg, så du inte av misstag står där med skägget i brevlådan halvvägs in i rätten...

Börja med baltisåsen. Blanda den finfördelade vitlöken och ingefäran med lite vatten till en pasta. Värm oljan i en kastrull eller stekpanna och tillsätt ingefära/vitlökspastan. Häll i den hackade löken och låt fräsa i 5 minuter tills löken är genomskinlig. Tillsätt de hackade tomaterna under omrörning. Häll på vattnet och koka upp. Häll i resten av såsingredienserna, lägg på locket och låt puttra i 30 minuter på låg värme. Fiska upp och lagerbladen och kanelstängerna ur grytan, och låt alltihop stå och svalna innan du häller det i en mixer och kör till en riktigt slät sås.

Övergå till själva grönsaksrätten (glöm inte att sätta på riset också). Värm olja i en gjutjärnsgryta/wok och tillsätt den hackade löken. Stek försiktigt tills den börjar brynas. Tillsätt ingefäran och vitlöken, rör om ordentligt och låt stå och puttra i en minut. Häll i tomaterna, blomkålen, saltet och häll på den slätmixade baltisåsen. Sänk värmen, lägg på ett lock och låt sjuda tills blomkålen börjar mjukna. Tillsätt kikärterna, chilin/sambal oeleken och spenaten, och låt spenaten bli mjuk (om den inte redan är fryst och förvälld då). Avsluta med att hälla i sojagrädden och den hackade färska koriandern. Smaka av och salta mer om det behövs.

Ät med basmatiris och naanbröd (finns att köpa färdiga som bara behöver två minuter i ugnen).

Gissningsvis tar alltihop cirka 1,5 timme, och maten räcker lätt till 6 riktigt hungriga personer.
Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: Ruskprick skrivet 2007-04-04, 18:59:16
:drool
Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: Pruneboy skrivet 2007-04-04, 19:09:51
Where's the meat? :hm














;)
Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: E-doT skrivet 2007-04-04, 19:21:48
Kvar på kroppen.  ;)
Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: Raft skrivet 2007-04-04, 20:31:56
Min underbara sambo kom nu hem efter en hårt arbetande dag och började förbereda middagen (jag fyller 32 idag). I sin lilla kasse så hade hon bla med sig Kobe kött.

KOBE BEEF

Kobe beef is a special grade of beef from (Wagyu) cattle raised in Kobe, Japan. These cattle are massaged with sake and are fed a daily diet that includes large amounts of beer. This produces meat that is extraordinarily tender, finely marbled, and full-flavored. It is also extremely expensive, often costing more than $100 per pound.

Expressen skrev: Tänk er den mest möra köttbit ni någonsin har ätit. Förstora den känslan med hundra. Ungefär så känns det att äta kobebiff. Biten smälter i munnen.

Erik Lallerstedt skrev ang kungens statsbesök i Japan: Middagen i går kröntes med stora bitar kobebiff – världens dyraste kött.
– Här i Tokyo kostar köttet 1800 kronor kilot. I Stockholm är det otänkbart att ens tänka tanken att försöka få tag på kobebiff, säger Erik Lallerstedt.
(Tydligen inte "Raft's kommentar")

Vi kan nu bara säga. PROVA!! Väl värt pengarna om man uppskattar god mat.

För er stockholmare: Om ni vill försöka få tag på det så skriv ett pm till mig så kan jag fråga min sambo om de har det hemma vid just er tidpunkt. Hon kan i sådana fall lägga undan X antals kivor till er på ICA Ekerö för avhämtning.

En mätt och belåten Raft

Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: Raft skrivet 2009-04-10, 20:02:31
Denna tråd är bra men bortglömd och förtjänas att lyftas fram. Bidrar således med en underbar gurksallad. Lämplig till exempelvis kycklingspett.

(http://www.ica.se/img_archive/receptbilder/het_gurksallad_B0109.jpg)

Hyvla 1 gurka tunt med osthyvel (eller skärmaskin)

Skär 1 chilifrukt i fina strimlor, ta med kärnorna

Rör ihop 1 msk socker, 2 msk asiatisk fisksås, chilistrimlor och 2 msk färskpressad citronjuice.

Blanda med gurkan och kåt dra minst 30 minuter i kylen.

Skär 1 knippe salladslök i fina strimlor. Blanda i hälften av salladslöken och garnera med resten.





Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: Airam skrivet 2009-04-10, 22:18:33

Blanda med gurkan och kåt dra minst 30 minuter i kylen.


Hi, hi, hi... du sa kåt. *fniss*
Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: Ceder skrivet 2009-04-11, 01:33:14
 :lolabove :cartman :banana
Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: MooseMan skrivet 2009-04-11, 09:40:30
Låter gott... måste provas... inte så förtjust i fisksås dock...
Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: guest1645 skrivet 2009-04-11, 09:45:50
Grillsäsong på g, så jag kastar in ett snabbt men gott sås-recept.
Creme Fraiche - 2 delar normal och 1 del lätt brukar ge optimal konsistens.
Sweet n Sour Chilisås el. Sambal Oelek - Smaksak, men ngt med sötma och hetta.
Santa Maria Vitlökskryddmix - För att få lite spännande krydderier.
Vitlök, rå el. färsk - För att piffa upp smaken, värm några sekunder på fat i micro innan den pressas.
Blanda och smaka av tills du hittar rätt nivåer av ingredienserna.
Själv brukar det bli en 3-4 klyftor vitlök, en bra dutt med kryddmixen och två rejäla skvättar Sweet n Sour. Går även att göra med filmjölk eller gräddfil beroende på vad man har hemma, men Creme Fraiche rekommenderas.
Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: guest193 skrivet 2009-04-11, 10:01:31
Vitlök, rå el. färsk
Ehh, vad är skillnaden?
Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: guest1645 skrivet 2009-04-11, 11:18:08
Ibland kallar de den där halvtorkade grejen för färsk vitlök. Men finns en variant de kallar rå som inte är torkad mellan plockning och leverans. Något i den stilen är det i alla fall, aldrig lagt vilken som är vilken på minnet.

Ungefär som färskpressad apelsinjuice och nypressad apelsinjuice där den färskpressade kan vara 6 månader gammal, men den nypressade är högst några dagar gammal. Något sådant är det, minns aldrig vilken som är vilken. ;)
Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: Brynja skrivet 2009-04-11, 11:19:48
Vågade Ödlan lägga ut ett viktväktar recept vågar kanske jag.
Jag är inte mycket för exakta mått, det måste ändå smakas av med jämna mellanrum.

Honungs-citron-kyckling.
välj antalet kyllingfileer som passar just till era behov, kanske 1-2st per skalle?
Välj ut en ugnsfast form som dessa får plats i.
Tvätta och riv skalet från en citron (skall från en citron + saft fån den samme till ca 4 filéer, tycker du inte om att det blir en syrlig rätt tar du bara 1/2 pressad citron /4 filéer.)
du blandar skalet och saften, häller i ca en matsked flytande (ta vad du har hemma, har gjort det med "vanlig" honing med) honung /4 filéer. Gör det samma med olivolja. (Annan olja går bra det med, men gillar själv inte smaken på ex rapsolja)
Flingsalt och Citronpeppar (vanlig peppar går bra) efter behov.
Rör om och häll över kycklingen. In i ugn. Mitten, ca 200g, 40 min. (När de ser klara ut, ta ut den tjockaste och snitta den för att kontrollera)

Coscos röra
(Man kan använda Bulgur men den blir inte lika bra kall.)
Jag gör alltid fler portioner än dagens behov, äter detta gärna dagen efter som en kall rätt men ev strimlade kycklingrester, bacon eller vegetariskt. Utmärkt som matlåda. Speciellt för dem som jobbar natt. Röran passar även utmärkt som tillbehör till grillkött.

Tillred coscos enligt paketet, 6pers brukar jag ta. Det kan jag få ut ca 4 portioner ur dagen efter. Men nu är jag stor i maten så normalt kanske det blir 8 portioner.

Finhacka rödlök efter eget tycke, jag brukar ta 1st.
Finhacka tomat efter eget tycke, jag brukar ta 2-4 st
Häll i en burk kidneybönor, kikärtor och andra bönor du gillar i ett durkslag, sila under kallt vatten tills det inte skummar eller färgas rött. Låt stå å droppa.
Skiva advokado. -Valfri mängd beroende på tycke/smak, tillgång och pris.
Valfri mängd marinerade vitlöks klyftor + oljan de ligger i.
Strimla soltorkade tomater.
Blanda förskitigt alla indgredienser så att allt blir fint fördelat i coscosen.
Som ni ser är detta väldigt mycket efter tycke, smak och tillgång. Är det något som ni inte tål byt ut det, glömmer ni något, skit samma. har ni något annat hemma blanda i det. Röran blir aldrig samma gång till gång, men ändå otroligt tacksamma att göra. Om man har i saker som färsk tomat och ex gurka så krymper antalet dagar ni kan ha den i kylen. Tänk på vilka av era ingredienser som har sämst hållbarhet och utgå därefter. Men det borde inte vara några problem att ha det i kylen i 3 kanske 4 dygn. Jag Lovar att ögat kommer att döma ut den som dålig långt innan det faktiskt blir det.

Kall sås
Antingen tar ni Matlagnings yoghurt och så va det inte mer med det.
Eller så köper ni Turkis yoghurt (gärna inte light, blir inte bra. Den är för vattning) och gör tzaziki enligt förpakningen.
Tips, pressa den fin rivna gurkan mellan händerna, går otroligt mycket snabbare än att pressa genom militafilter. Jag hoppar gärna över svartpepparn själv för det gillar jag inte. Sedan står det vitvinsvinäger, blir helt klart bäst med det men i värsta fal funkar äppelcider vinäger.

Om detta inte duger så släng även in ett vitlöksbröd i ugnen per skalle.
Jag gillar att ha mer marinerade vitlöks klyftor vid sidan om.

Det vegetariska är kycklingen och röran. Men de andra är inte helt fel de heller.
Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: Pruneboy skrivet 2012-09-29, 16:52:31
Idag blir det gyoza här hemma. (BUMP) :)
Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: guest2083 skrivet 2012-09-30, 23:46:44
Har idag käkat pulled pork -en ljuvlig maträtt:

En rejäl bit benfri fläskkarré

som gnides in med BBQ-sås efter fritt val, idag innehöll den bla:

Chipotelpasta
Hackad habanero
Ketchup
Spiskummin
Koriander
Vitlök
En liten skvätt rökig whisky (Laproaigh)
Hackad lök

Själva knepet är att karrén placeras i en lerform eller gjutgärnsgryta med lock och sen in i ugnen på 100grader...japp 100grader. Där får den vara i 6-7 timmar, under lock. Till slut är den så mör att den faller i bitar när man drar i den med två gafflar. Strukturen blir lite som kebab men oändligt mycket godare och saftigare. Kan med fördel serveras i pitabröd med sallad, rödlök och tomat och någon kall sås på gräddfil.

Det tar en hel dag att göra, men sköter sig självt och är definitivt värt väntan. Det går knappt att misslyckas. Här finns lite mer info runt fenomenet "Pulled pork" --->

http://taffel.se/recept/pulled-pork-langstekt-karre-som-i-amerikanska-sodern (http://taffel.se/recept/pulled-pork-langstekt-karre-som-i-amerikanska-sodern)

Rekommenderas så in i h-e  :banana
Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: guest253 skrivet 2012-10-02, 19:07:31
Detta kanske mer hör till kategorin "Jag har en frys full av udda saker och måste göra något hyffsat snabbt och jag orkar ändå inte gå och handla"-mat, eller möjligen den lite vanligare kategorin "Ja e sonrfull å fyllllehungig. De här bli skitbra!"-mat, men jag skapade en rätt udda grej häromsistens som faktiskt var överraskande gott:

Schnitzel (hitta någon lyxvariant) med kokt broccoli med smält smör. Servera med äppelmos och äppelcidervinäger!

Att schnitzel, som är panerat kött, passar jättebra med äppelcidervinäger är kanske inte så överraskande för dem som prövat riktiga fish n' chips. Likaså är kombinationen broccoli-schnitzel inte helt otrolig, eller äppelmos-schnitzel. Men att kombinationen broccoli-äppelcidervinäger-äppelmos skulle vara så gott, DET förvånade mig!
Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: Raft skrivet 2012-10-02, 23:23:42
Ska prova Patsch!  :bbq
Titel: SV: =[OG]='s Kokbok för Gentlemen.
Skrivet av: guest2083 skrivet 2012-10-03, 01:08:34
Ska prova Patsch!  :bbq

Gör det, har nog aldrig blivit så överraskad av en maträtt som denna. Löjligt gott!