Registrera
 

Old Gents Society



Nästa LAN


Författare Ämne: Oxfilé  (läst 8747 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Airam

  • Old Genta
  • Global moderator
  • Spammer legend
  • *****
  • Antal inlägg: 5 304
SV: Oxfilé
« Svar #15 skrivet: 2007-06-17, 21:56:50 »

Utloggad deathdealer

  • Old Skipper
  • =[OG]=Ledningsgrupp
  • Phantom of the forum
  • ******
  • Antal inlägg: 8 391
  • frustra laborat qui omnibus placere studet
    • http://www.deathstar.se
SV: Oxfilé
« Svar #16 skrivet: 2007-06-18, 11:59:34 »
Gör en marinad...vilken du vill....MEN du kan ta:
2st fryspåsar (då går det inte hål i påsen...när du geggar runt köttet i marinaden)
1dl Olivolja
2 msk dragon
Pepparmix
Salt
Flytande honung
Soja
Vitlök
och gärna lite porter
Låt ligga i ett dygn...eller 2 timmar....

Ta UT köttet ur kylen i TID, dvs INTE KALLT KÖTT!!!

När "grillen" (den man har utomhus) har gossat till sig.... (WEBER)

Lägger man på köttet helt!!!

Nu kommer grejen - låt köttet vara, rör det INTE, vänd inte på det, tryck/stick inte...utan låt det vara!!! När det gått 4min, vänd på köttet! Återigen låt det vara...pilla inte, lyft inte locket....

Sen - tryck försiktigt på köttet, tryck sedan på "biten" mellan din tumme och pekfinger, men handen rakt ut.....
Om köttet "fjädrar" lika mycket som "köttet" på dina hand, är köttet grillat blue-medium.
Om du sedan knyter handen, lägger tummen över pekfingret och känner på köttbiten och jämnför med hur den delen av handen är...och det stämmer, så är köttet Well Done!

Tricket med kött (enligt min ringa mening) är att INTE RULLA/FLYTTA/GEGGA med det, utan ge det tid!

DD


Jag förlorade oskulden när jag vart 13....men fick tillbax den när jag gift mig.....

Utloggad Airam

  • Old Genta
  • Global moderator
  • Spammer legend
  • *****
  • Antal inlägg: 5 304
SV: Oxfilé
« Svar #17 skrivet: 2007-06-18, 12:50:47 »
I helgen grillade vi färsk kyckling som vart ruskigt god.

Det var gubben som gjorde marinaden men det brukar alltid vara:

en skvätt soja
en skvätt matolja
rosmarin
pressad vitlök (ibland)
salt och peppar

Efter att vi hade lagt kycklingen i marinad och sen slängt dom på grillen så slängde vi på hot chili glaze (hittade den på ica) som penslades på mellan varven. Det viktigaste med att grilla kyckling är att vända på den hela tiden. Jag tror gubben stod och vände på dom här bitarna nästan var 30 sekund. Men så vart det gott också. :)

Utloggad deathdealer

  • Old Skipper
  • =[OG]=Ledningsgrupp
  • Phantom of the forum
  • ******
  • Antal inlägg: 8 391
  • frustra laborat qui omnibus placere studet
    • http://www.deathstar.se
SV: Oxfilé
« Svar #18 skrivet: 2007-06-18, 13:01:43 »
Airam - grannen tog en ölburk, ställde alltså kycklingen på högkant i en aluform (ta bort gallret på grillen....blev riktigt bra, och inte något brännd och saftig som bara den!!!

DD


Jag förlorade oskulden när jag vart 13....men fick tillbax den när jag gift mig.....

Utloggad Airam

  • Old Genta
  • Global moderator
  • Spammer legend
  • *****
  • Antal inlägg: 5 304
SV: Oxfilé
« Svar #19 skrivet: 2007-06-18, 13:49:00 »
Oj... det var en ny variant... borde man nästan prova. :)

Utloggad deathdealer

  • Old Skipper
  • =[OG]=Ledningsgrupp
  • Phantom of the forum
  • ******
  • Antal inlägg: 8 391
  • frustra laborat qui omnibus placere studet
    • http://www.deathstar.se
SV: Oxfilé
« Svar #20 skrivet: 2007-06-18, 13:59:53 »
Ska se om jag kan få det receptet - men stående på en burk sådär, måste vara ypperligt!

DD


Jag förlorade oskulden när jag vart 13....men fick tillbax den när jag gift mig.....

Utloggad Raft

  • Old Korean TV-star
  • =[OG]=Medlem
  • Två fötter i graven
  • *****
  • Antal inlägg: 2 577
SV: Oxfilé
« Svar #21 skrivet: 2007-06-18, 14:16:58 »
Men så messiga recept! :p

Tror knappast min sambo skrev ett recept där Johnny utan snarare hur Sambuca borde tillaga köttbiten. Recept är en annan sak.. :)
"Hur tillagar du/ni denna köttbit på bästa sätt?"

guest524

  • Gäst
SV: Oxfilé
« Svar #22 skrivet: 2007-06-18, 15:22:23 »
Men så messiga recept! :p

Skär den i par centimertjocka skivor. Gnid in den i en blandning av vitlök, grovmalen svartpeppar i olivolja. Låt den dra i rumstemp cirkus en 15 minuter. Linda varje bit med jägarbacon (hårda rökt = mer smak), säkra backonen med en tandpetare. Stek i smör och rapsolja, snabbt o hett (den ska vara röd i mitten ju). När köttet är stekt i med grädde och rödvin (ett gott sådant - resten kan ni dricka till). Sälta såsen med mörkkött buljong eller fond och peppra efter smak.

Att servera till:
- Koka ett gäng lagom stora gula lökar tills dem blir något mjuka. Skär ur toppen så en kona bildas (urgröpning). Finhacka det urgröpta löken med vitlök och färska rosmarinblad rör sen ihop det med lite grädde eller cream fresh. Linda lökarna med bacon, säkra med en rosmarinkvist (pilligt ... förborra med en steknål eller liknande). I med geggan och riv sen på REJÄLT med parmensanost (eller annan hårdost som man gillar). In i ugnen (ca 200 grader o i mitten) och ta ut när osten blir gyllenbrun.

- Skär kastanje chaminjoner i tämligen stora bitar, stek dem i smör och finhackad vitlök tills dem är gyllen bruna.

- Färskpotatis kokad med dill - spara lite till för garnering. Vill man svulla - gör hasslebackspotatis.

- Valfri gelé typ svartavinbär eller rönnbär ... najs brytning till osten, svmapen och rosmarinen.

:drool
Blev plötsligt så jävla hungrig!!!

 

Senaste inlägg