Så - jag lovade att lägga ut ett recept som är magisk gott....så varsågoda - man kan inte misslyckas!
Man behöver en rejäl gjutjärnsgryta....
1 st Karréstek, gärna med ben (bättre smak)
flingsalt + pepparmix
Börja med att bryna steken i smör på alla sidor.
Häll i ca 4dl vatten (brukar ta 2-3 glas med vatten. Lägg i en gul/röd lök som man delar, 1 stor morot i ett par delar, 3 lagerblad, och ett 10-tal kryddpepparkorn!
Häll på 3-4msk kalv eller oxfond. 1dl Äppelcidervinäger och lite chilliflaces( vill du inte ha det för starkt, ta det luugnt med flacsen). Häll på lite soja, så får man lite mer sälta och fin färg på skyn.
Tillsätt EN kapsyl Liquid Smoke (
Finns nästan att köpa överallt. Denna ger en kolgrillad rökig smak, och ta INTE för mycket - kan förstöra allt!
Låt koka upp, och när den kokar, dra ner plattan på svag värme (2:an) - och låt steken koka i minst 6h. Ös steken ibland.
Man märker tydligt när den är klar, tar du en gaffel så ska köttet mer eller mindre falla av/delsa på sig och vara tråddigt!
Lägg steken i folie, så att den ligger och håller sig varm.
Sila "fonden" i grytan, och häll upp den i en kastrull. Tillsätt Tigersauce efter smak (samma fabrikat som flaskan ovan), eventuellt lite passerade ttomater (max 1 dl) , smaka av med salt och peppar, chilliflakes och om man vill få upp söman lite - flytande honung - låt sedan detta "gossa till sig" dvs koka och smaka av. Det ska vara en lite syrlig/söt/stark smak som puffar till lite i näsan. Saknas den känslan, tillsåätt lite Äppelcidervinäger (matsked åt gången)....
När såsen känns lite vild, öppna foliepaketet och ta två gafflar som man delar upp köttet så det blir en hög med trådigt kött. Lägg i detta i kastrullen med sås, öch lägg för säkerhets skulle undan lite till de vänner/familj som ska äta med en som inte gillar "puffen" i maten s.a.s...(smakar bra utan såsen också)
Servera detta i Pitabröd, och bakar man inte själv KÖP FRYSTA, dom är inte så torra eller hamburgerbröd.
Bra tyillbehör:
Rödlök, creme fraish, sallad, stekta chamnpinjoner mm mm
Servera med en iskall pilsner....
Världsklass!!! Magert.....
DD
Ps. Görs med fördel dagen innan - låt det stå och dra till sig, ska man ut i den gröna/snön - superenkel mat att ha med sig....